21 март 2010
Козунак с локум
Продукти:
1бр. яйца
2бр. белтък от яйца
1к.ч. захар
50мл растителна мазнина
80мл хладко мляко
2с.л.кисело мляко
1/2к.л. сол
4 1/4 ч.ч. брашно
2 1/2ч.л. суха мая
60гр. охладено краве масло
1бр. жълтък за намзване
1с.л. прясно мляко
Приготвяне:
Разбиваме с миксер 1бр. яйца и 2бр белтък/общо 150мл/ с 1к.ч. захар до побеляване.Прибавяме 50мл растителна мазнина,80мл хладко мляко и 2с.л.кисело мляко при непрекъснато бъркане около 15мин.Прехвърляме в машина за хляб.Добавяме с 1/2к.л. сол и 4 ч.ч. брашно.Поръсваме с 2 1/2ч.л. суха мая.
Пускаме на програма "месене с втасване".След като изминат 10мин. от месенето слагаме на малки парчеца/но не наведнъж/ 60гр. охладено краве масло.Оставяме да се измеси тестото/ако е необходимо прибавяме и останалата чат от брашното 1/4ч.ч./ и да свърши програмата.Изваждаме и разделяме на четири.Оформяме продълговати питки с дължина около 30см..Нареждаме локума и увиваме.Леко изтъняваме в краищата. Сплитаме по този начин.
Намазваме с жълтък размит с 1ч.л. прясно мляко.Поръсваме със захар.
Печем в загрята фурна.Ако много се зачерви отгоре -покриваме с фолио.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Абонамент за:
Публикации (Atom)