Продукти:
1кг. мляно или кълцано свинско месо
1ч.ч. ориз
1голяма глава лук или праз
400гр. консерва белени домати
1/3ч.ч. растителна мазнина
1ч.л. червен пипер
1връзка магданоз
1/2к.л. кимион
чер пипер
кисело зеле
Приготвяне:
Измиваме ориза и покриваме с вода.Оставяме около 15мин.Отново измиваме под течаща вода.
През това време приготвяме зелевите листа.
Отделяме всеки лист от зелката.Изрязваме твърдите части.При нужда разделяме на две,ако са големи.
Нарязваме лука/праз/ на ситно и смесваме със нарязаните на дребно домати.Прибавяме 1/3ч.ч. растителна мазнина,връзка магданоз нарязан на ситно,ориза,1ч.л. червен пипер,
1/2к.л. кимион и чер пипер.
Объркваме добре.
Към тази смес прибавяме мляното месо и разбъркваме.
Разстиламе лист зеле.В началото слагаме 1с.л. от сместа.Сгъваме срещуположните краища навътре и завиваме.
Нареждаме в тенджера или глинен гювеч чийто дъно сме покрили със зеле.
Слагаме 1/4ч.ч. растителна мазнина.
Отгоре покриваме със 2-3броя зелеви листа.
Когато сърмите са в тенджера добавяме 1ч.ч. зелев сок или вода и затискаме с чиния.
По желание можем да запечем сърмите във фурна..
1ч.ч.=250мл
Масата е наредена от прекрасната ми внучка.
19 януари 2016
Отворен щрудел с готови кори
Продукти:
5бр.кори за баница
2ч.ч. ситно нарязани ябълки
5бр. орехови бисквити
4 парченца локум
3с.л. мусковадо
1/2 лимон
1п. ванилия
1/2ч.л. канела
50гр. стафиди или нарязани на дребно фурми
разтопено масло
1бр. ябълка нарязана на тънки филийки
Приготвяне:
Нарязаните на малки кубчета ябълки поръсваме със сока от половин лимон и объркваме.Нарязваме локума на много малки парченца.
Слагаме бисквитите в найлонова торбичка и натрошаваме с точилка.Прибавяме към ябълките заедно с 3с.л. мусковадо,нарязания локум,1п. ванилия 1/2ч.л. канела и стафидите.Объркваме добре.
Застиламе с хартия за печене дъното на тавичка с размер 22см.
Слагаме една кора.Поръсваме с разтопено краве масло и слагаме на кръст втора кора,която също поръсваме с масло.Разпределяме 2с.л. от сместа.Слагаме последователно и останалите кори.
Свиваме навътре най-горната кора и поръсваме отстрани между корите с ябълките.Правим това последователно и с останалите две кори.Изсипваме в средатата останалата част от сместа.Омазняваме корите с краве масло.
Измиваме една ябълка и я нарязваме на тънки филийки.Нареждаме ветрилообразно върху ябълковата смес.Поръсваме с лимонов сок /за да не потъмнеят/ .
Печем в загрята фурна до порозовяване.
Поръсваме с пудра захар.
Идеята за този щрудел тук
5бр.кори за баница
2ч.ч. ситно нарязани ябълки
5бр. орехови бисквити
4 парченца локум
3с.л. мусковадо
1/2 лимон
1п. ванилия
1/2ч.л. канела
50гр. стафиди или нарязани на дребно фурми
разтопено масло
1бр. ябълка нарязана на тънки филийки
Приготвяне:
Нарязаните на малки кубчета ябълки поръсваме със сока от половин лимон и объркваме.Нарязваме локума на много малки парченца.
Слагаме бисквитите в найлонова торбичка и натрошаваме с точилка.Прибавяме към ябълките заедно с 3с.л. мусковадо,нарязания локум,1п. ванилия 1/2ч.л. канела и стафидите.Объркваме добре.
Застиламе с хартия за печене дъното на тавичка с размер 22см.
Слагаме една кора.Поръсваме с разтопено краве масло и слагаме на кръст втора кора,която също поръсваме с масло.Разпределяме 2с.л. от сместа.Слагаме последователно и останалите кори.
Свиваме навътре най-горната кора и поръсваме отстрани между корите с ябълките.Правим това последователно и с останалите две кори.Изсипваме в средатата останалата част от сместа.Омазняваме корите с краве масло.
Измиваме една ябълка и я нарязваме на тънки филийки.Нареждаме ветрилообразно върху ябълковата смес.Поръсваме с лимонов сок /за да не потъмнеят/ .
Печем в загрята фурна до порозовяване.
Поръсваме с пудра захар.
Идеята за този щрудел тук
Абонамент за:
Публикации (Atom)