18 януари 2010
Овесени блокчета с ядки и сушени сливи
Продукти:
3/4ч.ч. ядки/орехи,лешници и бланширани фъстъци/
1/2к.ч. белени слънчогледови семки
2ч.ч. фини овесени ядки
1ч.ч сушени плодове/нарязани сушени сини сливи и стафиди/
1к.ч. мусковадо
1к.ч. захар
50гр. краве масло
80мл прясно мляко
1/2к.л. ванилия
Приготвяне:
Нарязваме ядките на парченца.
В тиган с незалепващо покритие запичаме ядките 6-7мин.Добавяме овесените ядки и слънчогледовите семена,разбъркваме и след 3-4мин.оттегляме от котлона.
Загряваме кравето масло докато се разтопи и изсипваме двата вида захар.Разбъркваме лекичко докато започне да се разтопява.Оттегляме от огъня и прибавяме 60мл. прясно мляко.Връщаме на огъня докато се редуцира сместа.
В купа смесваме ядките и сушените плодове.Заливаме с течността и объркваме добре.
Покриваме дъното на малка тавичка с хартия за печене.Изсипваме сместа върху хартията и заглаждаме.Отгоре слагаме още един лист хартия за печене.Притискаме добре и оставяме 1-2часа да се стегне.Нарязваме на парченца.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Този вид здравословни блокчета обикновено се правят с мед.
Това е един различен начин за приготвянето им.
Пълнозърнеста питка със сирене и риган
Продукти:
1бр. яйце
230мл бътърмилк/леко затоплен/
40мл растителна мазнина
1/2ч.л. захар
11/2ч.л. сол
1 3/4 бяло брашно
1 1/2 пълнозърнесто брашно "Грахам"
2ч.л. суха мая
за намазване:
1бр. жълтък
няколко капки зехтин
за пълнежа:
1ч.ч. натрошено сирене
краве мало за намазване
риган за поръсване
Приготвяне:
Слагаме последователно в машина за хляб продуктите.Пускаме на програма тесто.След като се омеси тестото разточваме върху набрашнена повърхност,като поръсваме и отгоре с брашно,за да не залепне.Намазваме с краве масло и поръсваме със сирене.Завиваме на руло.Разрязваме рулото по дължина.Оформяме кравай в тавичка върху хартия за печене.Слага се ,така че разрязаната част да е нагоре.
Намазваме със разбъркан с няколко капки зехтин жълтък.Поръсваме с риган.Оставяме да удвои обема си.Печем в загрята фурна.
1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Питката е със едно втасване.Тестото е меко и поради тази причина трябва да се разточва върху набрашнена повърхност,като поръсваме и отгоре с брашно,за да не залепне.
Абонамент за:
Публикации (Atom)