15 август 2009

Ръжен хляб със семена




Продукти:

150мл. кисело мляко
150мл. вода
4с.л. растителна мазнина
1к.л. захар
1 1/2к.л. сол
1 1/2ч.ч. ръжено брашно
3ч.ч. бяло брашно
1 1/2к.л. мая
2с.л. ленено семе
1с.л. белено слънчогледово семе
семена за поръсване

Приготвяне:

Слагаме последователно в машината вода,кисело мляко,растителна мазнина,захар и сол.Смесваме брашната и добавяме в машината за хляб.Поръсваме сухата мая за хляб.
След първото втасване добавяме семената.
Преди изпичането на хляба поръсваме със малко ленено и слънчогледово семе.
Пускаме машината на програма 3ч.40мин.
След като се изпече,изваждаме хляба от машината за хляб и завиваме с кърпа.

1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл

Използвах тези съвети за приготвяне на хляб и това упътване за по-добро тесто на Ердинч

Кекс капучино




Продукти:

2бр. яйца
1ч.ч. захар
70мл разтопено краве масло
180мл капучино
3ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1к.ч. натрошен шоколад
2с.л. ром
1к.ч. стафиди
1к.ч. смлени ядки
1п. ванилия

Приготвяне:
Накисваме стафидите в ром.
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване.Прибавяме при непрекъснато бъркане кравето масло и капучиното.Объркваме брашното с бакпулвера.
Прибавяме към яйчната смес,като бъркаме на ниски обороти с миксер или с дървена лъжица.
Накрая добавяме шоколада,стафидите и смлените ядки.
Намазняваме кексовата форма.Изсипваме сместа в нея.
Печем в загрята фурна.
Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато е изпечен кекса ,изчакваме 20-30 мин.и тогава изваждаме от кексовата форма.


1к.ч.=120мл
1ч.ч.=200мл
Всички продукти са със стайна температура.
150мл капучино = 50мл. силно еспресо и 130мл прясно мляко
или 2п.инстантно капучино и прясно мляко до 180мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB