12 януари 2016
Мухамара- дип с печени червени чушки
Продукти:
5бр. печени червени чушки/обелени/
1к.ч. хлебни трохи
1к.ч. зехтин
3/4ч.ч счукани орехи
1/2ч.л. нарязана люта чушка
3скл. скилидки счукан чесън
1ч.л. лют пипер
1 с.л. лимонов сок
1/4 ч.л. смлян кимион
сол
магданоз
Приготвяне:
Слагаме в блендера печения пипер и пускаме няколко пъти на "пулс"/до получаването на много малки парченца/.
В купа смесваме пипера с 1к.ч. хлебни трохи,1к.ч. зехтин,3/4ч.ч счукани орехи,
1/2ч.л. нарязана люта чушка,3скл. скилидки счукан чесън,1ч.л. лют пипер ,1 с.л. лимонов сок,
1/4 ч.л. смлян кимион и сол.Объркваме.Поръсваме с малко магданоз.
Рецептата по която правих този дип може да намерите тук
Баница с праз с хрупкава поръска
Продукти:
1п.кори за баница
3бр. яйца
200гр. сирене
150гр. настърган кашкавал
1/4ч.ч.растителна мазнина
2/3ч.ч.кисело мляко
3стръка праз нарязан на ситно
1к.л. хлебна сода
сол
3бр. яйца
200гр. сирене
150гр. настърган кашкавал
1/4ч.ч.растителна мазнина
2/3ч.ч.кисело мляко
3стръка праз нарязан на ситно
1к.л. хлебна сода
сол
2 с.л. смлян сухар
40гр краве масло
40гр краве масло
Приготвяне:
Измиваме и нарязваме праза на ситно.Запържваме в загрят тиган с малко мазнина до омекване.
Разбиваме 3бр. яйца.Прибавяме 1/4ч.ч.растителна мазнина и 2/3ч.ч. кисело мляко объркано с 1к.л. хлебна сода.Отделяме 1/4ч.ч. за намазване отгоре.
Останалата смес прибавяме към изпържения праз и поръсваме с 200гр. натрошено сирене,150гр. настърган кашкавал и сол на вкус.Объркваме.Слагаме два листа един върху друг.Поръсваме със сместа и
набираме листа като хармоника с височина около 3см.Поставяме в средата на намазнена тавичка и завиваме в кръг.По същия начин оформяме и останалите кори.
С помощта на четка намазваме баницата с отделената 1/4ч.ч. от яйчената смес.
В купа слагаме нарязано на ситни парченца 40гр. студено краве масло.Прибавяме 2с.л. смлян сухар.Претриваме с маслото и поръсваме баницата отгоре.
Разбиваме 3бр. яйца.Прибавяме 1/4ч.ч.растителна мазнина и 2/3ч.ч. кисело мляко объркано с 1к.л. хлебна сода.Отделяме 1/4ч.ч. за намазване отгоре.
Останалата смес прибавяме към изпържения праз и поръсваме с 200гр. натрошено сирене,150гр. настърган кашкавал и сол на вкус.Объркваме.Слагаме два листа един върху друг.Поръсваме със сместа и
набираме листа като хармоника с височина около 3см.Поставяме в средата на намазнена тавичка и завиваме в кръг.По същия начин оформяме и останалите кори.
С помощта на четка намазваме баницата с отделената 1/4ч.ч. от яйчената смес.
В купа слагаме нарязано на ситни парченца 40гр. студено краве масло.Прибавяме 2с.л. смлян сухар.Претриваме с маслото и поръсваме баницата отгоре.
Печем в загрята фурна до порозовяване.
1ч.ч.=250мл
Абонамент за:
Публикации (Atom)