25 юни 2011

Паста Болонезе

Продукти:

500гр. смляно телешко месо или 50/50 със свинско месо
1консерва нарязани домати/800гр./
1голяма глава лук нарязана на кубчета
2големи моркова нарязани на кубчета
1малък стрък целина
1к.ч. бекон нарязан на кубчета
1чаша червено вино
4скл. чесън
2дафинови листа
1
с.л. мащерка

Приготвяне:

Запържваме лука,морковите и целината докато се карамелзират.Прибавяме мляното месо и оставяме да се запържи докато остане на мазнина.Добавяме 1к.ч. бекон нарязан на кубчета,разбъркваме и след около 5мин. слагаме 4скл. чесън.Заливаме с 1консерва нарязани на ситно белени домати и 1чаша бяло вино.Прибавяме 2дафинови листа и 1с.л. мащерка.Ястието ври докато водата се изпари.Посоляваме.След 1-2мин. оттегляме от огъня.
Приготвяме пастата според указанията на опаковката.
Първо се слага пастата в чиния и се залива със соса.Поръсва се с настърган пармезан/по желание/.

Печен патладжан с доматен сос на фурна


Продукти:

2бр. патладжан
1връзка зелен лук нарязан на ситно
2бр. червена чушка/нарязана на шайби
2бр. домати нарязани на шайби
1консерва нарязани белени домати/400гр./
4-5скл. обелен чесън
чер пипер
1к.л. со
1/2к.ч. захар
растителна мазнина
магданоз за поръсване

Приготвяне:

Измиваме и обелваме патладжаните.Нарязваме и оставяме 1час в подсолена вода.Отцеждаме.Покриваме дъното на тавичка с алуминиево фолио.Намазваме с растителна мазнина.Нареждаме резените патладжани и поръсваме с растителна мазнина и сол.Печем в загрята фурна.
През това време запържваме нарязания пресен лук и чушки.Прибавяме 4-5скл. обелен чесън и след минута заливаме с 1консерва нарязани белени домати/400гр./.Покриваме с капак и оставяме около 10-15мин. на котлона.Поръсваме със сол,чер пипер и захар.
В тавичка нареждаме изпечения патладжан и резените домати,като ги редуваме.Заливаме с доматения сос.Печем в загрята фурна.Поднасяме ястието поръсено с магданоз.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB