13 октомври 2009

Ябълков пай


Продукти:

1бр. голямо яйце
100гр. студено краве масло нарязано на малки парченца
3/4ч.ч. захар
1к.ч. пшеничен грис
2с.л. ледено студена вода
2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1ч.л. ванилия

за плънката:

3бр. средно големи ябълки/може и четири,в зависимост от желанието/
1ч.л. канела
1к.ч. захар
1к.ч. смлени орехи
1к.ч. фини овесени ядки
1/2ч.л. индийско орехче
2с.л. царевично брашно

пудра захар за поръсване

Приготвяне:
В купичка смесваме с половината от брашното,пшеничния грис,бакпулвера и ванилията.Прибавяме кравето масло и претриваме с пръсти,за да стане на трохи.Разбиваме яйцето със студената вода и прибавяме към маслената смес.
Объркваме и добавяме останалото брашно.Омесваме тестото.Увиваме в свежо фолио и прибираме в хладилна камера за 40-50мин.
През това време измиваме и нарязваме ябълките на големи кубчета.Карамелизираме захарта и слагаме ябълките при карамела.Бъркаме лекичко,докато омекнат ябълките.Оттегляме от котлона и прибавяме смлените орехи,фини овесени ядки,индийско орехче и канела.
Изваждаме тестото от хладилната камера.Разделяме на две.Разточваме върху хартия за печене с размер малко по-голям от тавичката и прехвърляме в нея.Поръсваме с царевично брашно.Изсипваме плънката от ябълки и подравняваме.Разточваме другата половина и слагаме върху ябълките.Оформяме ябъловия пай като загръщаме двете кори,така че да няма процеп отстрани.Отгоре правим няколко прореза с нож.
Печем в загрята фурна 200-220градуса.
Готовия ябълков пай поръсваме с пудра захар.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Този пай може да се направи и със сини сливи или круши
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB