25 октомври 2009

Katmer Poğaça / Турски многослойни кифлички със спанак



Рецептата е от блога на Мими


Продукти:

1 ч.ч.хладко прясно мляко
3/4ч.ч растителна мазнина
1 яйце
1 супена лъжица суха мая
2 с.л.сол
2 с.л.захар
2 1/3ч.ч.бяло
1 1/2ч.ч.грахам


75 г масло (на стайна температура)

1бр. яйце
100 г. сирене
200гр. спанак/измиваме нарязваме и попарваме/

Приготвяне:

Сотираме спанака и оставяме да се отцеди.
В малко хладко мляко слагаме суха мая,щипка сол,захар и изчакваме да бухне.Разбиваме яйцето и отделяме една супена лъжица за намазване.Замесваме меко тесто.Не се чака да втаса.Разделяме на осем части.Всяка част разточваме на лист с диаметър около 25см.Слагаме един върху друг,като намазваме обилно всеки лист с краве масло.Разточваме с точилка на лист с диаметър около 50-55см.Разрязваме на 12части.Объркваме изстиналия спанак със сирене и яйце.Слагаме от плънката,загръщаме отстрани и завиваме.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Намазваме с разбития с няколко капки растителна мазнина жълтък.Печем в загрята фурна.След като се изпекат кифличките намазваме с краве масло.

1ч.ч.=200мл

Шоколадов кекс с банани




Продукти:

2бр. яйца
1ч.ч. захар
60гр. меко краве масло
1к.ч. кисело мляко
150мл. прясно мляко
1к.ч. тъмно какао
1п. бакпулвер
2 1/2ч.ч. брашно
2к.ч. шоколадови парченца
2бр. банани /намачкани/

шоколадова глазура:

1 к.ч прясно мляко
1 к.ч захар
1/4п. меко краве масло/30гр./
3-4 с.л. какао

Приготвяне:

Загряваме фурната до 200-220градуса.Смесваме сухите продукти и разбъркваме.
В купа разбиваме краве масло със захар.Прибавяме едно по едно яйцата,като продължаваме да бъркаме.След като сместа стане хомогенна,добавяме при непрекъснато бъркане киселото и прясно мляко.Изсипваме по малко от сухата смес докато се усвои.Накрая добавяме шоколадовите парченца и намачканите банани.
Объркваме добре и изсипваме в намазнена форма за кекс.Печем в загрята фурна.
Проверяваме със суха клечка за готовност.Трябва да е суха когато бучнем в кекса.
Оставяме да изстине и едва тогава изваждаме от формата.
Приготвяме шоколадова глазура.
Загряваме прясното мляко със захар и какао,докато се разтопи захарта и се получи хомогенна смес.Оттегляме от котлона и слагаме кравето масло.Разбъркваме докато се разтопи маслото.Връщаме пак на котлона/загрят на ниска степен/ и продължаваме да бъркаме докато сместа стане гладка.Оставяме леко да се охлади,като през цялото време лекичко разбъркваме.
Заливаме кекса.

Царевичен мини пай с ябълки



Продукти:

1к.ч царевично брашно
1 1/2ч.ч. бяло брашно
1белтък
60гр. краве масло
1с.л. кисело мляко
1ч.л. ванилия
1ч.л. бакпулвер

за плънката:

2бр. големи ябълки/обелени и нарязани на малки парченца/
60гр. краве масло
2с.л. фини овесени ядки
3с.л. брашно
1ч.л. канела

Приготвяне:

Загряваме 2-3с.л. вода и пускаме ябълките в нея.Оставяме 4-5мин.,за да омекнат леко.Оттегляме настрана.
В купа смесваме нарязани парченца студено краве масло,захар,царевично брашно,една чаша брашно,ванилия и бакпулвер.Претриваме между пръстите за да станат на "трохи".Прибавяме разбит с една супена лъжица белтък.Омесваме тесто,като накравя прибавяме и половин чаена чаша брашно.Получава се меко,леко лепкаво тесто.Разделяме на дванадесет части.От всяка част разточваме питка и облепяме форма за мъфин/или малка тавичка/ и така докато запълним всичките гнезда.Прибираме в хладилна камера.
Включваме фурната за загрява до 200градуса.
В купа смесваме брашно,фини овесени ядки,краве масло и канела.Правим "трохи".Половината изсипваме при ябълките и объркваме.Изваждаме формата от хладилната камера.Разпределяме ябълките и поръсваме с останалите "трохи".
Печем в загрята фурна.

1к.ч=100мл
1ч.ч.=200мл

Питка с прясно мляко



Продукти:

2бр. яйца
1ч.л. захар
1с.л. сол
460мл прясно мляко
70мл растителна мазнина
900гр. бяло брашно
1с.л. суха мая

1ч.ч. натрошено сирене
маргарин или краве масло за намазване

Приготвяне:

В малка купичка слагаме 60мл.хладко прясно мляко,1ч.л. захар,1с.л. сол и 1с.л. суха мая.Оставяме докато се появят мехурчета.Изсипваме брашното в купа,като оставяме една кафена чаша за измесване.Разбиваме яйцата и отделяме една сушена лъжица за намазване.Изсипваме шупналата мая,яйцата и растителната мазнина при брашното.Замесваме меко тесто.Ако е необходимо прибавяме още брашно и месим докато спре да лепне.Покриваме със свежо фолио и оставяме докато удвои обема си.
Слагаме тестото върху набрашнен плот.Отделяме от него топка /голяма колкото средна ябълка/.Останалото тесто разточваме във формата на правоъгълник с размери 60/30см.Намазваме с маргарин и поръсваме със сирене.Завиваме на руло.Разрязваме рулото по дължина.Преплитаме двете части.Слагаме хартия за печене в тавичка.В средата поставяме малката топка тесто.Отстрани оформяме другото тесто.Намазваме питката със разбъркано с няколко капки зехтин яйце/1с.л./.Поръсваме в средата със сусам.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.

Оформяне на тестото по този начин.

Прясно зеле с пилешко месо на фурна



Продукти:

3бр. пилешки гърди или 6бр. бутчета
1глава лук
1бр. голяма зелка
2бр. моркови
2бр. домати
1ч.л. червен пипер
магданоз
растителна мазнина

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме зелето.Загряваме мазнината и запържваме нарязания лук.Прибавяме червения пипер и след като се запържи слагаме нарязани домати,морков на кубчета и зеле.Слагаме капака на тенджерата и оставяме да се задуши зелето докато омекне.От време на време разбъркваме.
Слагаме мазнина в тавичка и нареждаме пилешкото месо.Покриваме със задушеното зеле.
Печем във фурна до готовност.Поръсваме със нарязан магданоз.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB