13 август 2009

Питка с майонеза




Продукти:

1ч.ч. яйчна майонеза
1ч.ч. прясно мляко
1к.ч. кисело мляко
1/2к.л. захар
1к.л. сол
6ч.ч. брашно
2к.л. суха мая
2ч.ч. натрошено сирене
сусам за поръсване
краве масло за намазване между корите
зехтин за намазване отгоре

Приготвяне:

В купичка слагаме сухата мая,50мл хладко мляко,захарта и солта.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Слагаме брашното в голяма купа и правим кладенче.Изсипваме шупналата мая.Добавяме майонезата,киселото мляко и останалите 150мл прясно мляко.
Омесваме меко еластично тесто.Покриваме със свежо фолио и оставяме да втаса на топло около 40мин.
Намазняваме тавичка с диаметър 22-24см.Откъсваме тесто и правим малка топка.Слагаме я в средата на тавичката.Останалото тесто разделяме на три.Разточваме три кори с диаметър около 26см.Намазваме първата кора с меко краве масло или маргарин.Разпределяме част от сиренето.Така правим и с останалите две кори,като ги слагаме една върху друга и помежду им натрошено сирене.
Разрязваме на 14 парчета,като торта.Получват се триъгълници.Всяко едно завиваме леко и нареждаме в тавичката.Намазваме със зехтин и поръсваме със сусам.
Оставяме да втаса още 40мин.
Печем в гореща фурна до порозовяване.
След като се изпече,поръсваме с вода и завиваме с кърпа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тавичка с диаметър 24см
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB