01 август 2009
Царевична питка с кашкавал
Продукти:
150мл. айран
50мл. топла вода
1/2к.л. захар
1к.л. сол
1к.л. суха мая
3с.л. зехтин
1ч.ч. царевично брашно
3 1/2ч.ч. бяло брашно
200гр. настърган кашкавал
черен сусам за поръсване
Приготвяне:
В купичка слагаме 50мл. топла вода,суха мая,зехтин,захар и сол.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Смесваме брашната в купа и правим кладенче.Изсипваме шупналата мая и топлия айран.Омесваме меко еластично тесто.Покриваме със свежо фолио и оставяме да втаса на топло около 40мин.
От тестото правим правоъгълник с дебелина 4-5мм.Поръсваме с настъргания кашкавал и завиваме на руло.Намазняваме тавичка с диаметър 22-24см.Завиваме рулото на кравай и поставяме в тавичката.Намазваме със зехтин и поръсваме със черен сусам.
Оставяме да втаса още 30-40мин.Печем в гореща фурна до порозовяване.
1ч.ч.=200мл
Кекс със сушени череши
Продукти:
3бр. яйца
1п. разтопено краве масло/125гр/
1 1/3ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
3с.л. смлени лешници
70гр. сухи череши
3с.л. какао
2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
Приготвяне:
Включваме фурната да се загрява до 200 градуса.
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване.Прибавяме на тънка струйка разтопеното краве масло и киселото мляко.Объркваме брашното и бакпулвера.Добавяме към кексовата смес и объркваме добре с миксера на бавни обороти.
Разделяме сместа на две.Към едната половина прибавяме 3с.л. смлени лешници и сушените череши.Към другата половина прибавяме какаото.Намазняваме кексовата форма.Изсипваме бялата смес.После разпределяме и какаовата смес.Печем в загрята фурна.
Всички продукти са със стайна теппература.
1ч.ч.=200мл
Абонамент за:
Публикации (Atom)