09 февруари 2016

Пълнозърнест хляб

Продукти:

за закваската:

1/2кубче мая
1/4ч.ч.брашно
1/2ч.ч.вода
1/4ч.л. захар

1 1/2ч.ч.вода
11/4ч.ч.пълнозърнесто брашно
1ч.ч.ръжено брашно
2ч.ч. типово брашно
11/4ч.ч. бяло брашно
1/2ч.л.сол

Приготвяне.

В макък съд слагаме  натрошено 1/2кубче мая,1/2ч.ч.брашно,1/2ч.ч.вода,1/4ч.л. захар и разбъркваме.Изчакваме да шупне.В голяма купа смесваме 1ч.ч.пълнозърнесто брашно,
1ч.ч.ръжено брашно, 11/4ч.ч. бяло брашно и 2ч.ч. типово брашно.Объркваме и правим кладенче.Изсипваме в него шупналата закваска и 1 1/2ч.ч. вода.Замесваме тесто.Покриваме с кърпа и оставяме да удвои обема си.Разделяме на четири.Оформяме малки хлебчета.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Покрива с кърпа и оставяме за 10мин.
Слагаме тавата във фурна и включваме на 170градуса.Печем до готовност.Покриваме с кърпа.

1ч.ч.=250мл.

Медени бисквити с тиква и фурми без захар

Продукти:

1бр. яйце
40гр.меко краве масло
1/3ч.ч.тиква
2с.л мед
1/4ч.ч. фини овесени ядки
1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно
6бр. фурми
1ч.л. бакпулвер
1/4ч.л.канела
щипка индийско орехче
4бр. фурми нарязани на малки парченца








Приготвяне:

Слагаме 6бр.фурми,1/3ч.ч. тиква, 40гр.меко краве масло, 1бр. яйце,2с.л мед,1/4ч.л.канела и
щипка индийско орехче в блендер.Включваме за 2-3мин. докато продуктите се обединят.Смесваме 1/4ч.ч. фини овесени ядки и 1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно с
1ч.л. бакпулвер.Объркваме двете смеси  добре.Прибавяме и 4бр. фурми нарязани на малки парченца.Разпределяме с кафена лъжичка в тава върху хартия за печене.Печем в загрята фурна на 170-180гр. върху решетка до порозовяване.Изключваме фурната и оставяме за още 10мин. в нея.
Оставяме да изстинат преди консумация.

1ч.ч.=250мл
Рецептата е за 20-25бр. малки бисквитки.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB