12 декември 2009

Питка с лютеница и сирене



Продукти:

за закваската:

50мл. хладка вода
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая

1бр. яйце
280мл айран
4ч.ч. брашно
3/4ч.ч пшеничен грис
1с.л. растителна мазнина

за плънката:

11/2ч.ч. натрошено сирене
3с.л. лютеница
1с.л. босилек

за намазване:

1бр. жълтък
няколко капки зехтин

масло за намазване след изпичане

Приготвяне:

В купичка слагаме хладка вода,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето със 280мл айран.Смесваме със закваската.Смесваме брашното и пшеничния грис.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Омесваме меко тесто.Добавяме накрая растителна мазнина и доомесваме тестото.Оставяме да втаса докато удвои обема си в намаслена купа,покрито със свежо фолио.Объркваме продуктите за плънката.
Омесваме леко върху набрашнен плот.
Разточваме в правоъгълна форма с дебелина 4-5мм.Разпределяме плънката.Навиваме на руло.Разрязваме по дължина.Слагаме двете половина една до друга с разреза нагоре.Увиваме една около друга по начина,който е показан тук
Слагаме в тавичка върху хартия за печене.Разбиваме яйцето с няколко капки зехтин.
Намазваме и оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
Когато се изпече намазваме с краве масло.
Покриваме с кърпа за около 30мин.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB