12 юли 2009

Питка с кашкавал и салам "Закуска"




Продукти:

за закваската:

1п. суха мая и 1/2п свежа мая
50мл. топла вода
1/2к.л. захар
1/2к.л. сол

за тестото:

150мл. айрян
50мл. растителна мазнина
1к.ч. настърган кашкавал
3ч.ч. брашно
1к.л. сол


1к.ч. настърган кашкавал или натрошено сирене
1к.ч. нарязани домати без вътрешност
1ч.ч. нарязан на ситно салам "Закуска" или друг колбас


1бр.яйце разбито с 1с.л. зехтин за намазване
сусам за поръсване

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното,солта и правим кладенче.В друга купа смесваме прясното мляко,растителната мазнина и настъргания кашкавал.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме оше малко с намазнени ръце и покриваме тестото със свежо фолио.Оставяме да втаса на топло.
Разделяме тестото на три топки.Намазваме плота с мазнина.Всяка топка разточваме на правоъгълник/ 20/30 /.
Намазваме първата кора с разтопено масло и поръсваме с кашкавал.Слагаме втората кора,намазваме с мазнината и поръсваме с доматите.Следва третата кора,намазваме с мазнина и поръсваме салама.
Завиваме на руло.Започваме да усукваме като едновременно с това изтегляме тестото.Оформяме кравай и слагаме в намазнена тавичка да втаса.Правим няколко разреза с ножа.Намазваме с разбитото яйце и зехтина.Поръсваме със сусам.Печем в гореща фурна до порозовяване.



1к.ч.=120мл.
1ч.ч.=250мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB