Продукти:
за закваската:
50мл хладко прясно мляко
1ч.л сол
1/2ч.л. захар
3ч.л. суха мая
320мл хладко прясно мляко
50мл растителна мазнина
1бр. яйце
1бр.белтък
6 1/2ч.ч. брашно
Приготвяне:
В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.
Разбиваме яйцето и белтъка.Смесваме с прясното мляко и растителната мазнина.Прибавяме закваската и объркваме.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме много добре.Оформяме тестото.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Намазваме със смес от разбъркан с растителна мазнина жълтък.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
Питката е оформена като е използван
този метод на оформление.От тестото се оформя фитил.Разделя се 16части.Оформят се питки по посочения начин.Първо се прави топче и се слага по средата.После се оформят 6 питки и се нареждат около него.Останалите питки след оформянето се подреждат изправени.Намазват се разбъркан с няколко капки растителна мазнина жълтък.Изглежда по
този начин.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл