03 януари 2010

Питка




Продукти:

за закваската:

50мл хладко прясно мляко
1ч.л сол
1/2ч.л. захар
3ч.л. суха мая


320мл хладко прясно мляко
50мл растителна мазнина
1бр. яйце
1бр.белтък
6 1/2ч.ч. брашно

Приготвяне:

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.
Разбиваме яйцето и белтъка.Смесваме с прясното мляко и растителната мазнина.Прибавяме закваската и объркваме.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме много добре.Оформяме тестото.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Намазваме със смес от разбъркан с растителна мазнина жълтък.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.

Питката е оформена като е използван този метод на оформление.От тестото се оформя фитил.Разделя се 16части.Оформят се питки по посочения начин.Първо се прави топче и се слага по средата.После се оформят 6 питки и се нареждат около него.Останалите питки след оформянето се подреждат изправени.Намазват се разбъркан с няколко капки растителна мазнина жълтък.Изглежда по този начин.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Свинско с праз и гъби



Продукти:

800-900гр. свинско месо
400гр. гъби
2стръка праз нарязан на колелца
2с.л. ракия
1к.ч. червено вино
1ч.ч. горещ зеленчуков бульон
2скл. чесън нарязан на дребно
1с.л. червен пипер
1ч.л. босилек
1к.л. чубрица
щипка индийско орехче
чер пипер
сол
магданоз

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме на хапки свинското месо.Обтриваме с 2с.л. ракия и оставяме да престои около един час.Загряваме растителната мазнина и запържваме праза около 2-3мин. Добавяме свинското месо и запържваме до побеляване.Прибавяме гъбите и оставяме още 8-9мин. докато леко омекнат.Поръсваме с червен пипер и разбъркваме.Заливаме с червено вино и горещ зеленчуков бульон.Оставяме да къкри на котлона.Когато е полуготово ястието поръсваме с индийско орехче,чубрица и чер пипер.След около 20мин. добавяме босилек,чесън и сол.Оставяме ястието да поври до готовност.Поръсваме с нарязан магданоз.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB