03 октомври 2009
Тарта с ароматни дюли
Продукти:
за блата:
1бр. яйце
1бр. жълтък
1/2п. краве масло/от 125гр./
1к.ч. захар
1к.ч. кисело мляко
3ч.ч. брашно
1ч.л. ванилия
за пълнежа от дюли:
3ч.ч. нарязани на дребно дюли
100мл. бяло вино
1к.ч. захар
1ч.л. ванилия
1ч.л. канела
1/2ч.л. индийско орехче
1ч.ч. натрошени за печени орехи
1к.ч. стафиди
за крема:
1бр. яйце
1к.ч. захар
3с.л. царевично нишесте
300мл. прясно мляко
1/2к.л. ванилия
Приготвяне:
Нарязваме маслото на парченца и омесваме с половината от брашното,бакпулвера и ванилията, да стане на трохи.
Разбиваме яйцата със захар и кисело мляко.Прибавяме към маслената смес.Объркваме и добавяме останалото брашно.Омесваме тестото.Отделяме една част,голяма колкото яйце.Увиваме ги в свежо фолио и прибираме в хладилна камера за 40-50мин.
Завираме в тенджерка захарта и виното.Добавяме дюлите и варим докато омекнат 10-15мин.Добавяме стафиди,ванилия,канела,синдийско орехче и натрошени орехи.Объркваме и оттегляме от огъня да изстинат.
Затопляме прясното мляко.През това време разбиваме яйцето със захар и царевично нишесте.След като заври прясното мляко,прибавяме яйчната смес на тънка струйка при непрекъснато бъркане.Оттегляме от котлона и поръсваме с ванилия.
Смесваме крема с дюлите и оставяме да се охлади сместа.
Включваме фурната на 200-220гр.
Отрязваме хартия за печене и покриваме формата за тарта.Изваждаме голямата топка тесто от хладилната камера.Разточваме върху набрашнен плот.Прехвърляме в намазана форма с краве масло или маргарин.С ръце притискаме тестото към стените на формата.Надупчваме с вилица.Изсипваме изстиналия крем и подравняваме.Изваждаме малката топка тесто от хладилната камера.Настъргваме с ренде и поръсваме тартата.
Печем в силно загрята фурна.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Може да се направи и с други плодове.
Абонамент за:
Публикации (Atom)