03 октомври 2009
Тарта с ароматни дюли
Продукти:
за блата:
1бр. яйце
1бр. жълтък
1/2п. краве масло/от 125гр./
1к.ч. захар
1к.ч. кисело мляко
3ч.ч. брашно
1ч.л. ванилия
за пълнежа от дюли:
3ч.ч. нарязани на дребно дюли
100мл. бяло вино
1к.ч. захар
1ч.л. ванилия
1ч.л. канела
1/2ч.л. индийско орехче
1ч.ч. натрошени за печени орехи
1к.ч. стафиди
за крема:
1бр. яйце
1к.ч. захар
3с.л. царевично нишесте
300мл. прясно мляко
1/2к.л. ванилия
Приготвяне:
Нарязваме маслото на парченца и омесваме с половината от брашното,бакпулвера и ванилията, да стане на трохи.
Разбиваме яйцата със захар и кисело мляко.Прибавяме към маслената смес.Объркваме и добавяме останалото брашно.Омесваме тестото.Отделяме една част,голяма колкото яйце.Увиваме ги в свежо фолио и прибираме в хладилна камера за 40-50мин.
Завираме в тенджерка захарта и виното.Добавяме дюлите и варим докато омекнат 10-15мин.Добавяме стафиди,ванилия,канела,синдийско орехче и натрошени орехи.Объркваме и оттегляме от огъня да изстинат.
Затопляме прясното мляко.През това време разбиваме яйцето със захар и царевично нишесте.След като заври прясното мляко,прибавяме яйчната смес на тънка струйка при непрекъснато бъркане.Оттегляме от котлона и поръсваме с ванилия.
Смесваме крема с дюлите и оставяме да се охлади сместа.
Включваме фурната на 200-220гр.
Отрязваме хартия за печене и покриваме формата за тарта.Изваждаме голямата топка тесто от хладилната камера.Разточваме върху набрашнен плот.Прехвърляме в намазана форма с краве масло или маргарин.С ръце притискаме тестото към стените на формата.Надупчваме с вилица.Изсипваме изстиналия крем и подравняваме.Изваждаме малката топка тесто от хладилната камера.Настъргваме с ренде и поръсваме тартата.
Печем в силно загрята фурна.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Може да се направи и с други плодове.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
11 коментара:
Много добра идея с дюли-обичам аромата им ,но не мога да ги ям сурови,така ,че ще опитам
:-) отново много добро предложение, направо ме изненадваш от къде черпиш тези идеи, невероятна си....
а дюли много обичам и със сигурност ще я пробвам само че май сама ще трябва да си я ям....защтот само аз ги ям :-), инъче у нас много обичаме всички желе от дюли :-)
Приятно изкарване на уикенда!
Лати
ciao!!complimenti una torta favolosa!!
Какво количество масло се използва?
В продуктите за блата липсва...
Дани,благодаря!
Лати,изчервих се.....трогнах се от тази похвала!
Анонимен,благодаря че ми обърна внимание!Поправих се.
Ведър и спокоен уикенд!
Federica,grazie per il complimento!
Спомням си, баба редеше дюли върху скрина... и цяла есен ухаеше. А майка вареше мармалад, леля - едно такова чудно желе.. :-)
Чудесно, ароматно предложение, Нанита!
Поздрав и :-)
Прекрасна рецепта!
Поздравления Нанита
И аз съм от любителите на дюлите
ще я изпробвам със сигурност
Аз вече я пробвах -плънката с много ароматна и вкусна.Тестото при изпичане ми стана твърдичко/може би съм го пекла повече/Поздрави!
Чудесна идея Нанита! Имам много дюли и освен сладкото, желето и компотите, които направихме ще опитам и твоята тарта. Целувки!
Дани,след като престои няколко часа блата омеква....утре ще е още по-вкусна/ако остане/.
Дими,благодаря за хубавите думи!
Вики,ще се радвам да споделиш резултата.Благодаря за похвалата!
Мими, надявам се да се хареса във вашия дом!
Спорна,усмихната седмица и много прегръдки от мен!
А колко време се пече?
Публикуване на коментар