03 октомври 2009

Тарта с ароматни дюли




Продукти:

за блата:

1бр. яйце
1бр. жълтък
1/2п. краве масло/от 125гр./
1к.ч. захар
1к.ч. кисело мляко
3ч.ч. брашно
1ч.л. ванилия

за пълнежа от дюли:

3ч.ч. нарязани на дребно дюли
100мл. бяло вино
1к.ч. захар
1ч.л. ванилия
1ч.л. канела
1/2ч.л. индийско орехче
1ч.ч. натрошени за печени орехи
1к.ч. стафиди

за крема:

1бр. яйце
1к.ч. захар
3с.л. царевично нишесте
300мл. прясно мляко
1/2к.л. ванилия

Приготвяне:

Нарязваме маслото на парченца и омесваме с половината от брашното,бакпулвера и ванилията, да стане на трохи.
Разбиваме яйцата със захар и кисело мляко.Прибавяме към маслената смес.Объркваме и добавяме останалото брашно.Омесваме тестото.Отделяме една част,голяма колкото яйце.Увиваме ги в свежо фолио и прибираме в хладилна камера за 40-50мин.

Завираме в тенджерка захарта и виното.Добавяме дюлите и варим докато омекнат 10-15мин.Добавяме стафиди,ванилия,канела,синдийско орехче и натрошени орехи.Объркваме и оттегляме от огъня да изстинат.

Затопляме прясното мляко.През това време разбиваме яйцето със захар и царевично нишесте.След като заври прясното мляко,прибавяме яйчната смес на тънка струйка при непрекъснато бъркане.Оттегляме от котлона и поръсваме с ванилия.

Смесваме крема с дюлите и оставяме да се охлади сместа.

Включваме фурната на 200-220гр.
Отрязваме хартия за печене и покриваме формата за тарта.Изваждаме голямата топка тесто от хладилната камера.Разточваме върху набрашнен плот.Прехвърляме в намазана форма с краве масло или маргарин.С ръце притискаме тестото към стените на формата.Надупчваме с вилица.Изсипваме изстиналия крем и подравняваме.Изваждаме малката топка тесто от хладилната камера.Настъргваме с ренде и поръсваме тартата.
Печем в силно загрята фурна.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Може да се направи и с други плодове.

11 коментара:

Dani каза...

Много добра идея с дюли-обичам аромата им ,но не мога да ги ям сурови,така ,че ще опитам

ghost13 каза...

:-) отново много добро предложение, направо ме изненадваш от къде черпиш тези идеи, невероятна си....
а дюли много обичам и със сигурност ще я пробвам само че май сама ще трябва да си я ям....защтот само аз ги ям :-), инъче у нас много обичаме всички желе от дюли :-)

Приятно изкарване на уикенда!
Лати

Federica Simoni каза...

ciao!!complimenti una torta favolosa!!

Анонимен каза...

Какво количество масло се използва?
В продуктите за блата липсва...

Nanita каза...

Дани,благодаря!
Лати,изчервих се.....трогнах се от тази похвала!
Анонимен,благодаря че ми обърна внимание!Поправих се.
Ведър и спокоен уикенд!

Federica,grazie per il complimento!

Dimitrana S. каза...

Спомням си, баба редеше дюли върху скрина... и цяла есен ухаеше. А майка вареше мармалад, леля - едно такова чудно желе.. :-)

Чудесно, ароматно предложение, Нанита!

Поздрав и :-)

vicky каза...

Прекрасна рецепта!
Поздравления Нанита
И аз съм от любителите на дюлите
ще я изпробвам със сигурност

Dani каза...

Аз вече я пробвах -плънката с много ароматна и вкусна.Тестото при изпичане ми стана твърдичко/може би съм го пекла повече/Поздрави!

Maria каза...

Чудесна идея Нанита! Имам много дюли и освен сладкото, желето и компотите, които направихме ще опитам и твоята тарта. Целувки!

Nanita каза...

Дани,след като престои няколко часа блата омеква....утре ще е още по-вкусна/ако остане/.
Дими,благодаря за хубавите думи!
Вики,ще се радвам да споделиш резултата.Благодаря за похвалата!
Мими, надявам се да се хареса във вашия дом!
Спорна,усмихната седмица и много прегръдки от мен!

Анонимен каза...

А колко време се пече?

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB