23 декември 2009
Меки тиквени сладки с овесени ядки и портокалови корички
Продукти:
1бр. яйце
3/4ч.ч. захар
1к.ч. мусковадо/кафява захар/
50мл растителна мазнина
1 1/2ч.ч. тиквено пюре
1ч.ч. фини овесени ядки
3 1/2ч.ч. брашно
1 1/2ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
1/2к.л. кардамон
2с.л. нарязани на дребно кандирани портокалови корички
Приготвяне:
Разбиваме яйцето със захар и мусковадо.Прибавяме растителната мазнина и пюрето от тиква.Разбъркваме много добре.Изсипваме портокаловите корички и 1ч.ч. фини овесени ядки.В купа смесваме брашното с бакпулвер,канела и кардамон.Объркваме и прибавяме към сместа с пюрето.Омесваме меко лепнещо тесто.Прибираме в хладилник за около 30мин.
От тестото оформяме малки топчета и нареждаме в тава върху хартия за печене.Поръсваме с начупени орехи.Печем в загрята фурна на средна скара.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Получават се около 30бр.
Сиропиран тиквеник
Продукти:
1п. кори за баница
1кг тиква
3/4ч.ч. захар
1к.ч. смлени бисквити/галета/
1к.ч. начупени орехи
растителна мазнина за поръсване
1ч.л. канела
1к.л. ванилия
1к.ч. кандирани портокалови корички
орехи за поръсване
за захарния сироп:
2ч.ч. захар
3ч.ч. вода
лимонов сок няколко капки
Обелваме тиквата и настъргвам на едро ренде.Загряваме мазнината и задушаваме тиквата докато стана на пюре.Оставям я да изстине.Прибавяме 1ч.ч. захар,ванилия,канела,3-4с.л. галета/смлени бисквити/ и начупени орехи.Объркваме добре.Един пакет кори разделяме на две.Сместа също я разделяме на две.Върху хартия за печене слагаме две кори и поръсваме с плънката и така докато свършат половината кори и половината плънка.Корите са все по две.Върху всяка кора поръсваме топло разтопено масло.С помощта на хартията завиваме руло.Слагаме една кора и завиваме цялото руло.После разделяме на десет равни части.Всяко кръгче слагаме легнало върху намазнена тавичка и така всичките.После повтаряме процедурата и с другата половина кори и смес.Поръсваме всяко охлювче с начупени орехи.Печем в загрята фурна.Оставяме да изстине.
Приготвяме сироп от вода захар и накрая малко лимонов сок.Както е горещ заливаме студения тиквеник.Покриваме с хартия и някакъв плат.Оставяме да се охлади.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Абонамент за:
Публикации (Atom)