Продукти:
2бр. яйца
1к.ч. мусковадо/кафява захар/
1к.ч. захар
120мл растителна мазнина
1ч.ч. кисело мляко
2 1/4ч.ч. брашно
1к.ч. натрошени орехи
1п. бакпулвер
1к.л. канела
1к.л. ванилия
за пълнежа от дюли и ябълки:
2бр. големи дюли
3бр. ябълки
1ч.л. лимонов сок
1к.ч. захар
1ч.л. канела
1/2к.ч. нарошени орехи
1к.ч. вода
4с.л. захар за карамела
Приготвяне:
Обелваме и нарязваме на малки парченца дюлите и ябълките.
В тенджера слагаме 1к.ч. вода и 1к.ч. захар.Когато заврят добавяме плодовете и покриваме с капак.Оставяме да врат докато омекнат плодовете.Поръсваме с лимонов сок,канела,натрошени орехи и объркваме добре.Оставяме да изстинат.
През това време приготвяме кексовото тесто.
Разбиваме яйцата със захарта/бяла и кафява/.Добавяме растителна мазнина,киселомляко и брашно объркано с бакпулвер и канела.Поръсваме с орехите и объркваме.
Карамелизираме 4с.л. захар и обливаме тавичката.В средата слагаме пълнежа от дюли и ябълки,като оформяме кръг.Трябва да останат 3см до края на тавичката.Изливаме кексовата смес отстрани,след това отгоре и заглаждаме.
Печем в загрята фурна.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тавичката е с размери 24см