28 май 2009
Кюфтенца със сметанов сос
Продукти:
500гр. мляно месо
1филия хляб/средата/
1/2к.ч. ориз
1к.ч. нарязан пресен лук/праз/
1ч.ч. нарязан пресен лук за соса
1к.ч. нарязан магданоз
1кутийка заквасена сметана/200гр/
Дафинов лист
Чер пипер
Индийско орехче
Сол
Приготвяне:
Средата на хляба накисваме във вода или прясно мляко. Каймата осмесваме със 1к.ч.лук, изстискания хляб,1с.л. заквасена сметана,ориза, черния пипер,магданоза и солта. С мокри къце оформяме малки кюфтенца с големината на голям орех.Овалваме ги в брашно и оставяме в хладилника за около 30мин.Изпържваме ги от всички страни,колкото да побелеят.
Изваждаме с решетъчна лъжица и прехвърляме в тавичка.Прецеждаме мазнината и в нея запържваме леко 1ч.ч. пресен лук.Оттегляме от котлона.Добавяме остатъка от заквасената сметана и объркваме добре,докато сметаната добие течна консистенция.Заливаме с гореща вода /около 700-800мл/на струйка,като непрекъснато бъркаме.Връщаме отново на котлона и възвираме сместта.Заливаме кюфтенцата.Печем до готовност.
Соса трябва да е на нивото на кюфтенцата,когато го прибавим в тавичката.
Когато приключим с печенето добре е в тавичката да има поне два сантиметра сос/дори и да не е много гъст/.След като изстине той добива нужната гъстота
Изварени "Ушки","Творожное Печенье Ушки".
Продукти:
200гр. извара
200гр. масло
200гр. брашно
1п ванилия
Приготвяне:
Замесваме тесто от изварата,кравето масло ,брашното и ванилията.Разточваме с точилка лист с дебелина 3-4мм.Изрязваме кръгчета,като използваме подходяща формичка или стъклена чаша.От едната страна потапяме кръгчето в захар и сгъваме на две,като захарта остава от вътрешната страна.После потапяме полукръгчето в захар и отново сгъваме по същия начин.Полученото триъгълниче потапяме в захарта и слагаме в тавичка, върху намазнена хартия за печене, със "захарната" страна нагоре.
Другият вариант е да се откъснем от тестото топче,голямо колкото орех.Оформяме с ръце кръгче и процедираме по същия начин.
Печем до порозовяване.
Рецептата е от тук
Абонамент за:
Публикации (Atom)