10 ноември 2009
Мляко с ориз и стафиди
Продукти:
1ч.ч. ориз
1ч.ч. захар
2ч.ч. вода
3ч.ч. прясно мляко
1с.л. канела
1ч.л. ванилия
50гр. стафиди
Приготвяне:
В тендежера слагаме 2ч.ч. вода и 1ч.ч. захар.Оставяме да заври и прибавяме измития ориз.Оставяме да ври докато ориза набъбне до половината и доливаме прясното мляко.Разбъркваме.Изчакваме да заври млякото и намаляме котлона.
Периодично разбъркваме с дървена лъжица.Когато ориза се свари оттегляме от котлона.Поръсваме със ванилия и покриваме с капак тенджерата.Десетина минути след това прибавяме стафидите.
Разпределяме в купички и поръсваме с канела.Когато изстине ориза вече е поел млякото и става по гъст.
1ч.ч.=200мл
Ако желаете може да накиснете стафидите в ром.
Оризов пудинг
Продукти:
3ч.ч. мляко с ориз/подсладено и ароматизирано с ванилия/
2бр. яйца
40гр. меко масло
3с.л. захар
1к.л. канела
50гр. стафиди
50гр. сухи червени череши
2с.л. ром
1бр. нарязана по дължина круша
за карамела:
3с.л. захар
1с.л. вода
Приготвяне:
Накисваме черешите и стафидите с ром за около 2часа.
Карамелизираме 3с.л. захар и 1с.л. вода в тавичка.След като е готов карамела с помощта на лъжица обливаме дъното и стените на тавичката.Нареждаме резените круши.
В купа слагаме мекото краве масло и захар.Разбиваме и прибавяме на струйка разбитите яйца.Тази смес объркваме с 3ч.ч. мляко с ориз,стафиди,сухи череши и канела.Разпределяме с лъжица между крушите и след това изсипваме останалата смес и заравняваме.Печем в загрята фурна.
Оставяме пудинга да изстине.
Загряваме тавичката на котлона за да се разтопи карамела и обръщаме в чиния.
Сервира се охладен.
1ч.ч.=200мл
Ето тук може да намерите рецепта за Italian rice pudding cake
Абонамент за:
Публикации (Atom)