13 януари 2016

Марокански кускус с кайма

 Продукти:

2 средни глави лук, нарязани на едро
400гр. смляно месо
400гр. консерва белени домати
4бр. сушени кайсии
растителна мазнина 
1ч.л. кимион
щипка куркума
чер пипер
сол 

За кус-кус:

3с.л растителна мазнина
 
200гр кускус
 
настъргана кора от 1 лимон
 1
с. л. нарязан прясна мента/по желание/ 

40 грама неосолено запечено кашу

Приготвяне:

Загряваме растителната мазнина в тиган.Слагаме лука и запържваме докато леко омекне.Прибавяме 400гр. смляно месо и запържваме.След това добавяме 400гр. консерва белени домати нарязани  на ситно,подправките и 4бр. сушени кайсии нарязани на малки парченца.Готвим до готовност на ястието.

Приготвяме на кускус по начина указзан на опаковката.
Поръсваме със сол ,настъргана лимонова кора и 1с. л. нарязан прясна мента/по желание/.

В чиния слагаме от кускуса и правим лека вдлъбнатина.В средата слагаме от сготвената кайма и поръсваме с запечено кашу.

Рецептата е адаптирана от тук

Хрупкави крекери със сусам

Продукти:

1ч.ч. фини овесени ядки
1/3ч.ч.сусамово брашно
1 ч.л. сол
1/2ч.ч  вряла вода
1-2 ч.л. олио или зехтин
сусам за поръсване

Приготвяне:

Смесваме в купа овесените ядки,сусамовото брашно и солта .
Заливаме сместа с 1/2ч.ч. вряла вода и разбъркваме добре.Добавяме и растителната мазнина и леко "премесваме".
Разделяме на две и разточваме иа лист с дебелина два милиметра.
Намазваме с вода и поръсваме със сусам.Леко притискаме.
Изрязваме желаните форми на нареждаме в тава върху хартия за печене.
Печем в загрята фурна до лек загар.

1ч.ч.=250мл

Може да се добавят различни подправки и семена.Получават се чудесни.
Рецептата от тук
За получаването на  сусамово брашно използвам кафемелачка..

Медени сладки с ябълки и орехи без захар

Продукти:

1бр. белтък
1/4ч.ч. мед
1/3ч.ч. пюре от печена ябълка
1/4ч.ч. растителна мазнина
1с.л. течна стевия
1ч.ч. фини овесени ядки
1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно
3/4с.л. бакпулвер
1/4к.л. кардамон
1/2к.л. джинджифил

орехи за поръсване





Приготвяне:


Разбъркваме 1бр. белтък,1/4ч.ч. мед,
1/3ч.ч. пюре от печена ябълка,1/4ч.ч. растителна мазнина и 1с.л. течна стевия. Смесваме 1ч.ч. фини овесени ядки1/2ч.ч. пълнозърнесто брашно,3/4с.л. бакпулвер, 1/4к.л. кардамон и 1/2к.л. джинджифил.Прибавяме течните съставки и объркваме добре.
Разпределяме с лъжичка в тава върху хартия за печене.Поръсваме с начупени орехи.Печем на средна скара в загрята фурна.


1ч.ч.=250мл.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB