07 март 2010

Шоколадов кейк




Продукти:


1 1/2ч.ч. прясно мляко
100гр краве масло
1к.ч. мусковадо
1к.ч. захар
1к.ч. какао
3бр. яйца
2 1/2ч.ч. брашно
1к.ч. пшенично нишесте/60гр./
1п. бакпулвер
1к.л. ванилия
1к.ч. начупени орехи
50гр. натрошен бял шоколад
50гр. натрошен натурален шоколад
1к.ч. сушени сливи/нарязани/
1к.ч.сушени череши
2с.л. водка


Приготвяне:

Нарязваме черешите и поръсваме с водка.
Загряваме прясно мляко,захар,какао и краве масло.Оставяме да ври на тих огън при непрекъснато бъркане/да не загори/,докато сместа леко се сгъсти.
Оставяме сместа да изстине.
Включваме фурната да загрява до 180-200градуса.
Объркваме брашното,пшениченото нишесте с ванилия и бакпулвер.
Разбиваме яйцата с миксер.Прибавяме шоколадова смес при непрекъснато бъркане на ниска степен на миксера.Добавяме брашнената смес и объркваме добре,ако е нужно използваме миксер на ниска степен на разбъркване.Прибавяме смлените орехи,нарязаните сухи череши,натрошения шоколад и разбъркваме.Разстиламе в тавичка върху хартия за печене.Стените на тавичката са намазани предварително с краве масло или покрити с хартия за печене.
Печем около 40-45мин.в предварително загрята фурна.Проверяваме с клечка дали е изпечен сладкиша,тя трябва да е суха.Ако желаете кейка да е по-сочен трябва да има няколко "трошички" по клечката.
Изключваме фурната и оставяме на полуотворена вратичка.
В случая е печен в 18см висока тавичка/идеята беше да стане торта,но когато реших да я сглобявам половината от кейка не съществуваше вече/.
За да стане с по-малка височина може да се изпече в тавичка 24см.като времето за печене е по-кратко.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Технологията е подобна на тази при приготвянето на фъч
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB