22 март 2010
Кростата/тарта/ с ябълки и сушени плодове
Продукти:
1бр. яйце
4с.л.захар
40гр.студено краве масло
11/2ч.ч. брашно
1с.л. прясно мляко
1с.л. кисело мляко
4с.л. овесени ядки
1к.л. ванилия
1ч.л. бакпулвер
2бр. големи ябълки
3с.л. портокалов сок
1к.ч. стафиди
1/2к.ч. кандирани портокалови корички
1к.л. канела
3-4с.л. фини овесени ядки
1к.ч. орехи
Приготвяне:
Обелваме и нарязваме ябълките на кубчета.В купа объркваме със захар,ванилия,канела,орехи и портокалов сок.
Нарязваме маслото на парченца и омесваме с 1/2 от брашното,бакпулвера и ванилията, да стане на трохи.
Разбиваме 1бр.яйце със захар1с.л. кисело мляко и 1с.л.прясно мляко.Прибавяме към маслената смес.Замесваме тестото.Добавяме 4с.л. овесени ядки и останалата 1/2 от брашното.Увиваме го в свежо фолио и прибираме в хладилник за 30-40мин.
Включваме фурната да се загрява.
Отрязваме хартия за печене с диаметър 24-26см.
Изваждаме тестото от хладилната камера.Слагаме го в средата на хартията и леко притискаме/или разточваме/ ,така че да се образува питка.Слагаме в средата плънката и разстиламе.Оставяме около 2- 3см свободно място.С ръце леко изтъняваме краищата и загръщаме.Печем в силно загрята фурна.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Готовата тарта е с диаметър 20см.
Котидж пай / Селски пай/
Продукти:
500 г мляно месо/телешко или свинско/
1ч.ч. нарязан праз
2 бр. моркови нарязани на кубчета
1 с.л. брашно
300 мл зеленчуков бульон
1бр. домат
1к.ч. магданоз
чер пипер
сол
пюре от картофи:
5-6 бр намачкани картофи
1ч.ч.нарязан праз
200мл прясно мляко
сол
Приготвяне:
Запържваме нарязания праз,нарязан домат и моркови.Добавяме мляното месо и запържваме докато стане на трохи . Поръсваме със сол, черен пипер, брашно и разбъркваме. Заливаме със зеленчуков бульон и оставяме на слаб огън около30-40мин.Поръсваме с нарязан магданоз.
Задушаваме нарязания праз и заливаме със 200мл прясно мляко.Оставяме да ври около 7-8мин.Смесваме с намачканите картофи и посоляваме.Объркваме добре.
В дълбока тавичка изсипваме каймата.Разпределяме отгоре картофеното пюре.С вилица правим нарези.
Печем в загрята фурна до порозовяване.
Рецептата е от тук
Абонамент за:
Публикации (Atom)