Тази питка втасва само веднъж,след като се оформи.Идеята е на мах-мама.Тестото е различно.
Продукти:
за закваската:
50мл хладка вода
1ч.л сол
1/2ч.л. захар
2 1/2ч.л. суха мая
1бр. яйце
1бр. белтък
250мл айран
60мл растителна мазнина
1к.ч. натурално пшеничено нишесте
5ч.ч брашно
Приготвяне:
В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.
Разбиваме яйцето и белтъка.Смесваме с айрана и растителната мазнина.Прибавяме закваската и объркваме.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме много добре.Оформяме тестото.Намазваме със смес от разбъркан с растителна мазнина жълтък.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
Питката е оформена по следния начин:
Отделяме част от тестото и правим топче.Слагаме в средата на тавичката върху хартия за печене.Останалото тесто разделяме на три.Всяка част разточваме във форма на правоъгълник с размери 30/25см.Нареждаме една върху друга като намазваме помежду с краве масло или маргарин и поръсваме със сирене.Завиваме от двете срещуположни страни.Нарязваме на 10парчета и нареждаме в тавичката.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Диаметър на тавичката 24см.
Питката се наду много и се загуби контура на оформянето.
02 януари 2010
Гоцеделчевска капама
Продукти:
500гр. свинско месо/пържоли или плешка/
500гр. мляно месо/50:50,телешко и свинско/
700-800гр. пилешко месо/бутчета или гърди/
2бр. суров суджук
1стрък праз нарязан на кръгчета
кисело зеле
500гр.гъби
подправки за сърмите:морков,домат,риган,чубрица,черен пипер,магданоз
подправки за свинското месо:нарязан лук,счукани 1-2скилидки чесън,чер пипер
1к.ч. смесено бяло и червено вино
1/2к.ч. зелев сок
Приготвяне:
Овкусяваме свинското месо и оставяме на хладно 2-3часа.
Нарязваме гъбите и запържваме с нарязания праз.
Приготвяме сърмите и ги нареждаме на дъното на гювеча върху зелеви листа.Поръсваме с червен пипер.Покриваме с нарязано зеле и гъби с праз.Нареждаме пържолите.Покриваме с гъби с праз и поръсваме с червен пипер.Нареждаме пилешкото месо.Покриваме с нарязано зеле,гъби с праз и поръсваме с червен пипер.Нареждаме суджука и покриваме с нарязано зеле.Отгоре слагаме цели зелеви листа.Притискаме добре за да уплътним месото и зелето.Заливаме с 1к.ч. смесено бяло и червено вино.Добавяме и 1/2к.ч. зелев сок.
Поставяме гювеча във фурната.Включваме на 220градуса.След като заври намаляме на 150 градуса и оставяме ястието във фурната.
Рецептата е от тук
Салата с чеснов сос и орехи
Продукти:
1/2малка зелка
2бр. домати
1бр. краставица
1ч.ч. царевица
сол
за чесновия сос:
1п. майонеза
1ч.ч. кисело мляко
2скл. счукан чесън
чер пипер
1к.ч. счукани орехи
Приготвяне:
Нарязваме зелето.Поръсваме със сол и леко омачкваме.Доматите и краставицата нарязваме на кубчета.Объркваме зелето с царевицата.В дълбока купа редуваме зеле,домати,зеле,краставици,зеле.
В купичка разбъркваме продуктите за соса.Заливаме салатата и поръсваме с орехи.
Салатата се обърква със соса преди сервиране.
Абонамент за:
Публикации (Atom)