02 януари 2010
Гоцеделчевска капама
Продукти:
500гр. свинско месо/пържоли или плешка/
500гр. мляно месо/50:50,телешко и свинско/
700-800гр. пилешко месо/бутчета или гърди/
2бр. суров суджук
1стрък праз нарязан на кръгчета
кисело зеле
500гр.гъби
подправки за сърмите:морков,домат,риган,чубрица,черен пипер,магданоз
подправки за свинското месо:нарязан лук,счукани 1-2скилидки чесън,чер пипер
1к.ч. смесено бяло и червено вино
1/2к.ч. зелев сок
Приготвяне:
Овкусяваме свинското месо и оставяме на хладно 2-3часа.
Нарязваме гъбите и запържваме с нарязания праз.
Приготвяме сърмите и ги нареждаме на дъното на гювеча върху зелеви листа.Поръсваме с червен пипер.Покриваме с нарязано зеле и гъби с праз.Нареждаме пържолите.Покриваме с гъби с праз и поръсваме с червен пипер.Нареждаме пилешкото месо.Покриваме с нарязано зеле,гъби с праз и поръсваме с червен пипер.Нареждаме суджука и покриваме с нарязано зеле.Отгоре слагаме цели зелеви листа.Притискаме добре за да уплътним месото и зелето.Заливаме с 1к.ч. смесено бяло и червено вино.Добавяме и 1/2к.ч. зелев сок.
Поставяме гювеча във фурната.Включваме на 220градуса.След като заври намаляме на 150 градуса и оставяме ястието във фурната.
Рецептата е от тук
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
2 коментара:
Нордина много вкусно изглежда.
Много здраве, и успехи през годината!
Все така богата, здрава и вкусна да е цялата година в дома ти, Нанита!
Капамата е нещо, на чието приготвяне гледам като на особен празничен ритуал.. и малко засрамено си признавам, че досега сама никога не съм приготвяла. За двучленно семейство, което се храни с по малко, капамата не е удачно ястие. Дай, Боже, ако станем повече, живот и здраве! - ще приготвя и аз :-))) Затова пък ти приеми моят сърдечен поздрав и искрено възхищение за труда, старанието и любовта, които ежедневно влагаш в приготвянето на трапезата!
Поздравявам те! :-)
Публикуване на коментар