28 юни 2009

Усуканица с пресен лук и маслини



Разрез

Продукти:

за закваската:
1п. суха мая и 1/2п свежа мая
50мл. топла вода
1/2к.л. захар
1к.л. сол

за тестото:

2бр.яйца
2с.л. заквасена сметана
2с.л. кисело мляко
100мл. разтопено краве масло
3ч.ч. брашно

1ч.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. нарязани маслини
1ч.ч. сирене нарязано на малки парченца
1с.л. риган

1бр.яйце разбито с 1с.л. зехтин за намазване

Приготвяне:

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.Разбъркваме яйцата със сметаната,киселото мляко и разтопеното краве масло.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме оше малко с намазнени ръце и покриваме тестото със свежо фолио.Оставяме да втаса на топло.
Разделяме тестото на три.Намазваме плота с мазнина и разтегляме първата топка,така че да има форма на пръвоъгълник.Поръсваме със пресния лук.Разтегляме втората топка,слагаме върху първата и поръсваме със сиренето и ригана.Разтегляме третата топка,слагаме върху сиренето и поръсваме с маслините.Навиваме на руло.Започваме да усукваме като едновременно с това изтегляме тестото.Оформяме кравай и слагаме в намазнена тавичка да втаса.Намазваме с разбитото яйце и зехтина.Печем в гореща фурна до порозовяване.

В този случай направих тестото вечерта.Омазних го,сложих в купа и покрих със свежо фолио.Сутрината разпрделих топките и завърших оформянето.
Рецептата е Йоли от Гответе с мен .....Усуканица с лук и сирене
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB