13 юни 2009

Фокача



Продукти:

1бр. яйце
2ч.ч. брашно
1к.ч. картофено пюре/на прах/
1к.ч. царевичен грис
200мл. хладък айран
3с.л.зехтин
1к.ч. нарязан пресен лук
1ч.л. много ситна морска сол за поръсване
1ч.л. босилек
1ч.л. сол
зехтин за намазване
1бр. домат/нарязан на ленти/
100-150гр. сирене нарязано на кубчета

за подкваската:

1п. суха мая или 1/2к. свежа мая
5омл. топла вода
1с.л. растителна мазнина
1/2ч.л. захар
1/2ч.л. сол

Приготвяне:

В купичка слагаме 50мл топла вода,суха мая,растителна мазнина,захар и сол.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето,към него добавяме айрана и зехтина.Готовата подкваска слагаме към тази смес.В купа разбъркваме брашното,картофеното пюре,царевичния грис и солта.Правим кладенче и в него изсипваме сместа с маята.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.
Слагаме тестото в намазнена тавичка.С ръце "потупваме" тестото,като същевременно го изтегляме към края на тавичката.Трябва да се получи плоска питка.Намазваме със зехтин,поръсваме с морската сол,набучваме кубчетата сирене,нареждаме резените домати,поръсваме с пресния лук и босилека.Оставяме да втаса около 30мин. Печем в загряна фурна до зачервяване.
1ч.ч.=250мл
тавата е с диаметър 28см

Пиле с ориз и зеленчуци




Продукти:

4бр. пилешко филе или пържола от бут
3к.ч. ориз
900мл пилешки бульон
1/2ч.ч. пресен лук
1ч.ч. нарязан на кубчета домат
1ч.ч. нарязан пресен пипер на ленти
1ч.ч. бейби морковчета
3с.л. соев сос
чер пипер
1ч.л къри
2ч.л. сол

Приготвяне:

Измиваме и нарязваме пилешкото месо на големи жулиени.Поръсваме със подправките,една чаена лъжичка сол и соевия сос.Оставяме да отлежи около един час.
През това време запържваме ориза докато придобие прозрачен цвят.Разстиламе в тавичка.
Запържваме пресния лук и доматите.Прибавяме нарязаното пиле и задушаваме докато пилето побелее.Накрая слагаме лентите зелен пипер и морковчетата.Объркваме добре.
Прехвърляме в тавичката и разстиламе върху ориза.Заливаме с пилешкия бульон.Слагаме солта и лекичко разбъркваме.Печем в силно загрята фурна върху решетка.

1ч.ч.=250мл
1к.ч.=120мл
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB