Продукти:
2бр. пилешко филе
1/2к.ч. кисело мляко
2с.л. майонеза
1/2к.л. сол
чер пипер
за панировката:
1к.ч. галета
1/4к.л. червен пипер
1/2к.л. сол
1к.ч. начупени тиквени семки
щипка сух босилек
Приготвяне:
Измиваме пилешките филета,правим няколко напречни разреза със нож и леко начукваме.
Смесваме 1/2к.ч. кисело мляко,2с.л. майонеза,
1/2к.л. сол и чер пипер/количеството е по желание/.Потапяме пилешките филета и оставяме да престоят 5-6часа в хладилник.
Смесваме сухите съставки за панировката.
Овалваме пилешките филета и пържим в загрята мазнина до порозовяване.
22 ноември 2015
Карамелови мъфини с ябълки
Продукти:
2бр. яйца/100мл/
3/4ч.ч.захар
50мл растителна мазнина
70мл прясно мляко
1 1/2ч.ч. малки кубчета ябълки и 1с.л.брашно
1к.л. ванилия
1к.л. канела
2ч.ч. брашно
1с.л.нешесте/карамел/
1п. бакпулвер
1к.ч.начупени орехи
Приготвяне:
Поръсваме ябълките с една супена лъжица брашно и объркваме.
Разбъркваме 2бр. яйца със 3/4ч.ч.захар,
50мл растителна мазнина,70мл прясно мляко,
1к.л. ванилия и 1к.л. канела.
В купа объркваме 2ч.ч. брашно,1с.л.нешесте/карамел/ и 1п..бакпулвер.
Прибавяме към течните съставки и объркваме.прибавяме нарязаните ябълки и натрошените орехи.Объркваме и разпределяме във форми за мъфини.
Печем в загрята фурна докато по клечка бучната в тестото остане суха.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Форми за мъфини с вместимост 70мл.
Печени чушки с прясно мляко
Продукти:
15бр.печени червени чушки
0.5л прясно мляко
100гр. сирене
брашно
растителна мазнина
сол
Приготвяне:
Загряваме рстителна мазнина в тиган.Овалваме чушките в брашно и изпържваме до порозовяване.Изваждаме и отцеждаме от мазнината.Нарязваме на едри парчета и връщаме в тигана.Заливаме с прясно мляко,посоляваме и оставяме да ври,докато леко се сгъсти соса.Посоляваме и поръсваме с натрошено сирене.
Салата с броколи
300гр броколи
200гр извара
1ч.ч кисело мляко
3скл.чесън
3с.л.растителна мазнина
200гр извара
1ч.ч кисело мляко
3скл.чесън
3с.л.растителна мазнина
сол
Приготвяне:
Измиваме броколите и изрязваме твърдата част.Слагаме в блендер и прибавяме 200гр. извара, 1ч.ч кисело мляко,
3скл.чесън,3с.л.растителна мазнина и сол .Включваме блендера за няколко минути.
Заливаме броколите с 1/2 от сместа,объркваме и оставяме да престои около 30мин .След това заливаме с останалата част и разбъркваме.Сервираме.
Измиваме броколите и изрязваме твърдата част.Слагаме в блендер и прибавяме 200гр. извара, 1ч.ч кисело мляко,
3скл.чесън,3с.л.растителна мазнина и сол .Включваме блендера за няколко минути.
Заливаме броколите с 1/2 от сместа,объркваме и оставяме да престои около 30мин .След това заливаме с останалата част и разбъркваме.Сервираме.
Сладки с тиква и орехи
Продукти:
1бр.яйце
1/3ч.ч. печена тиква
1/4ч.ч.растителна мазнина
1/3 ч.ч.захар
2/3ч.ч.фини овесени чдки
1/3ч.ч.пълнозърнесто брашно
3/4ч.л.бакпулвер
1/2ч.л.канела
1/3ч.ч.натрошени орехи
Приготвяне:
В купа разбъркваме 1бр. яйце с 1/3 ч.ч.захар,1/3ч.ч. печена тиква и 1/4ч.ч.растителна мазнина.В друга купа смесваме 2/3ч.ч.фини овесени ядки,1/3ч.ч.пълнозърнесто брашно,3/4ч.л.бакпулвер и1/2ч.л.канела.Прибавяме към течните съставки и объркваме добре.Накрая добавяме 1/3ч.ч.натрошени орехии разбъркваме.
Застиламе тава с хартия за печене.С помощта на чаена лъжичка оформяме бисквитите.
Печем на 170-180градуса до леко порозовяване на крайчетата.
1.ч.ч. =250мл
Мъфини с локум и орехи /без захар
2бр. яйца
2/3ч.ч. кисело мляко
1/3ч.ч растителна мазнина
30мл течна стевия
1 1/2ч.ч.брашно
3/4с.л. бакпулвер
1п. ванилия
1п.локум/нарязано на малки парченца и объркано с 2с.л. царевично нишесте/
1/3ч.ч.орехи
настъргана лимонова кора от половин лимон
орехи за поръсване
Приготвяне:
Нарязваме локума на малки парченца.Поръсваме с 2с.л. царевично нишесте. и объркваме.
Разбъркваме 2бр. яйца с 1/3ч.ч. растителна мазнина,2/3ч.ч. кисело мляко,30мл стевия и настъргана лимонова кора от половин лимон.
Смесваме 1 1/2ч.ч.брашно,3/4с.л. бакпулвер ,1п. ванилия с течните съставки.Прибавяме
1/3ч.ч.орехи и нарязания локум.Объркваме и разпределяме във формички за мъфини.Поръсваме с орехи.
Печем в загрята фурна докато клечка бучната в средата остане суха.
Форми за мъфини с вместимост 70мл.
1ч.ч.=250мл
Султан кебап с пилешко
8 броя фини кори за баница
500 гр.сварено или печено пилешко месо
3 средно големи глави кромид лук
1бр. патладжан/средно голям
2бр. моркови
1 ч. ч. замразен грах
2с. л.лютеница или доматено пюре
сол
млян черен пипер
мащерка
олио
За бешамела:
300 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
140 гр топено сирене
40 гр краве масло
смлян черен пипер
сол
кашкавал за настъргване и поръсване
Приготвяне:
Измиваме и обелваме патладжана.Нарязваме на кубчета.Посоляваме и оставяме да се отцеди за 15мин.Измиваме и отцеждаме.
Приготвяме бешамеловия сос като разтопяваме 40 гр краве масло добавяме брашното и бъркаме, докато маслото се запържи до златисто. Изсипваме студеното прясно мляко и бъркаме сместа до сгъстяване.Поръсваме със сол и чер пипер.Покриваме със капак и оставяме да изстине.
Запържваме патладжана до порозовяване.Изваждаме от тигана и слагаме едро нарязания лук и моркови.След като лука се запържи прибавяме нарязаното на малки парчета сварено пилешко месо.Похлупваме с капак за около 10мин.Прибавяме последоватено 2с.л. лютеница или доматено пюре,патладжана,замразения грах и подправките.Объркваме и оставяме да се задуши за няколко минути.Оставяме да изстине,за да не попие сока от ястието в корите.
Разделяме сместа на осем.
Взимаме един лист кори за баница.Поставяме в подходяща по големина купичка .Запълваме с определената смес и покриваме с краищата на корите.Обръщаме и поставяме в намазнена тавичка.Оформяме осем "бохчи".
Покриваме с бешамеловия сос с топено сирене и поръсваме с настърган кашкавал.
Печем до зачервяване.
Пълната рецепта стъпка по стъпка вижте тук
Абонамент за:
Публикации (Atom)