Продукти:
за закваската:
2ч.л. суха мая
150мл. хладко прясно мляко
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
за тестото:
3бр. яйца
1ч.ч. кисело мляко/200мл/
1/2п. разтопено краве масло /от 125гр./
1кг. брашно и 1к.ч.
1ч.л. сол
натрошено сирене
разтопено краве масло
сусам за поръсване
Приготвяне:
В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното,солта и правим кладенче.
Разбиваме яйцата и отделяме две супени лъжици.В друга купа смесваме разбитите яйца с кисело мляко и разтопено краве масло.Смесваме със закваската.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме много добре.Покриваме тестото със свежо фолио.Оставяме да втаса на топло,колкото да удвои обема си.
Отделяме тесто,колкото за едно топче.
Разделяме останалото тесто на три топки.Намазваме плота с мазнина.Всяка топка разточваме във формата на кръг.
Намазваме първата кора с разтопено масло и поръсваме със сирене.Слагаме втората кора и отново намазваме и поръсваме със сирене.Накрая слагаме и третата кора.Разрязваме на дванадесет равни части.Всяка от тях усукваме и нареждаме в тавичка върху хартия за печене,така че широката страна да е навън.
Намазваме със смес от разбито яйце и растителна мазнина.Поръсваме със сусам и леко притискаме.Оставяме да втаса още 20-30мин.
Печем в гореща фурна до порозовяване.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Диаметър на тавичката 26см.