09 септември 2009

Мусака с мляно месо и картофи




Продукти:

700-800гр. мляно месо
1кг картофи
1ч.ч. нарязани на кубчета моркови
1к.ч. лук/нарязан/
1ч.ч домати консерва или 2бр.пресни домати/настъргани/
растителна мазнина
150гр кашкавал
чер пипер
магданоз
сол

за бешамела:

3с.л.брашно
100мл растителна мазнина
2бр.жълтък
600мл. прясно мляко
1/3ч.л. сол


Приготвяне:

Задушаваме нарязания лук.Прибавяме каймата,настърганите домати и оставяме около 20мин. да се задуши.Поръсваме с червен пипер.Слагаме картофите и морковите.Поръсваме с подправките и разбъркваме добре.Изсипваме във тава,подравняваме,заливаме с гореща вода до равнището на сместа и слагаме да печем в гореща фурна.
През това време правим заливката.Разбиваме яйцата и добавяме прясното мляко.Запържваме брашното и при непрекъснато бъркане прибавяме млечната смес.Сместа се добавя на части,не наведнъж за да може по леко да се усвои.Трябва да се получи гладка кремообразна маса.Посоляваме.
Когато сместа във тавичката е готова,заливаме със бешамелов сос.Печем докато се получи лека розова коричка.Поръсваме със нарязан магданоз и кашкавал и запичаме отново.

Това е вариант,в който картофите не се запържват отделно от мляното месо.

Хляб с кисело мляко



разрез


Продукти:

1 1/2ч.ч. кисело мляко/300мл/
1ч.л. сол
1/2ч.л. захар
2с.л. растителна мазнина
4ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. суха мая

Приготвяне:

Слагаме последователно в машината за хляб-кисело мляко,сол,захар,растителна мазнина,бяло брашно и суха мая.
Пускаме машината на основна програма 3ч.20мин.
След като се изпече,изваждаме хляба от машината за хляб и завиваме с кърпа.

1ч.ч.=200мл

Питка със сирене и сусам




Продукти:

за закваската:

2ч.л. суха мая
150мл. хладко прясно мляко
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол

за тестото:

3бр. яйца
1ч.ч. кисело мляко/200мл/
1/2п. разтопено краве масло /от 125гр./
1кг. брашно и 1к.ч.
1ч.л. сол

натрошено сирене
разтопено краве масло
сусам за поръсване

Приготвяне:

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното,солта и правим кладенче.
Разбиваме яйцата и отделяме две супени лъжици.В друга купа смесваме разбитите яйца с кисело мляко и разтопено краве масло.Смесваме със закваската.Изсипваме в кладенчето и объркваме тестото,докато се поеме цялата течност.Омесваме много добре.Покриваме тестото със свежо фолио.Оставяме да втаса на топло,колкото да удвои обема си.
Отделяме тесто,колкото за едно топче.
Разделяме останалото тесто на три топки.Намазваме плота с мазнина.Всяка топка разточваме във формата на кръг.
Намазваме първата кора с разтопено масло и поръсваме със сирене.Слагаме втората кора и отново намазваме и поръсваме със сирене.Накрая слагаме и третата кора.Разрязваме на дванадесет равни части.Всяка от тях усукваме и нареждаме в тавичка върху хартия за печене,така че широката страна да е навън.
Намазваме със смес от разбито яйце и растителна мазнина.Поръсваме със сусам и леко притискаме.Оставяме да втаса още 20-30мин.
Печем в гореща фурна до порозовяване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Диаметър на тавичката 26см.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB