Продукти:
3бр. яйца
1ч.ч. захар
60мл растителна мазнина
1ч.ч. кисело мляко
2 1/2ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
1ч.л. канела
1/2к.ч. орехи
1/2к.ч. стафиди
за пълнежа:
1к.ч. захар за карамела
4бр. ябълки нарязани на кубчета
1к.ч. начупени орехи
1к.ч. стафиди
канела
за соса:
1/2к.ч. бяла захар
1/2к.ч. мусковадо/кафява захар/
1с.л. прясно мляко
30гр. меко краве масло
1к. заквасена сметана/400гр./със стайна температура
Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване.Добавяме растителна мазнина,кисело мляко и брашно объркано с бакпулвер и канела.Поръсваме с орехи,стафиди и объркваме.
Карамелизираме 1к.ч. захар и обливаме тавичката.
В купа слагаме нарязаните на кубчета ябълки.Поръсваме със орехи,стафиди и канела.
Изсипваме ябълките върху карамела.След това заливаме с кексовото тесто.
Печем в загрята фурна.
Проверяваме със суха клечка за готовност.Трябва да е суха когато бучнем в кекса.
Оставяме да изстине и едва тогава обръщаме върху чиния.
В дебелостенен тиган слагаме бяла захар,мусковадо и 1с.л. прясно мляко.Загряваме докато се разтопи захарта.Оттегляме от огъня и прибавяме кравето масло при непрекъснато бъркане.Оставяме сместа леко да се охлади и прибавяме заквасената сметана лъжица по лъжица,като непрекъснато бъркаме.
Заливаме сладкиша.Оставяме да се охлади.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тавичката е с размери 26см.