15 март 2010
Козунак
Продукти:
2бр. яйца
1к.ч. захар
50мл растителна мазнина
80мл хладко мляко
2с.л.портокалов сок
1/2к.л. сол
4 ч.ч. брашно
2 1/2ч.л. суха мая
50гр. охладено краве масло
Приготвяне:
Разбиваме с миксер 2бр. яйца с 1к.ч. захар до побеляване.Прибавяме 50мл растителна мазнина,80мл хладко мляко и 2с.л.портокалов сок при непрекъснато бъркане.Прехвърляме в машина за хляб.Добавяме с 1/2к.л. сол и 4 ч.ч. брашно.Поръсваме с 2 1/2ч.л. суха мая.Ако е необходимо се добавя още 1/4ч.ч. брашно за да не "маже"под бъркалките.
Пускаме на програма "месене с втасване".След като изминат 10мин. от месенето слагаме на малки парченца/но не наведнъж/ 50гр. охладено краве масло.След като свърши програма "месене" спираме машината и отново включваме програмата от начало.Оставяме да се измеси тестото и да свърши програмата.Изваждаме и разделяме на три.Оформяме бързо фитили с дължина около 30см.,като в края са изтънени.Сплитаме,подгъваме краищата и прехвърляме в тавичка върху хартия за печене или форма.Оставяме да втаса докато удвои обема си.
Намазваме жълтък размит с 1ч.л. прясно мляко.Поръсваме със захар.
Печем в загрята фурна.
1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Пролетна пилешка супа с тиквички
Продукти:
400гр. пилешки гърди без кожа или 2бр.пилешки бутчета
2бр. малки тиквички нарязани на кубчета
2бр. картофи нарязани на кубчета
1ч.ч. нарязани домати
1к.ч. нарязана червена пиперка
1глава лук нарязана на ситно
1ч.ч. моркови на кубчета
1к.ч. грах
1шепа фиде
1дафинов лист
магданоз
чер пипер
сол
за застройката:
1/2коф. кисело мляко
1жълтък
Приготвяне:
Измиваме пилешкото месо и слагаме в гореща вода с дафинов лист и чер пипер,да се вари 20-25мин.
Периодично махаме с лъжица пяната.Изваждаме месото и прецеждаме бульона през марля.
Накъсваме пилешкото месо.
Запържваме лука,тиквичките,пипера ,доматите и морковите.Заливаме с пилешкия бульон.Прибавяме пилешкото месо,грах,картофи и чер пипер.Оставяме да ври около 10мин. и добавяме фидето.Варим продуктите до готовност.
Изчакваме да изстине и застройваме супата.
При сервиране поръсваме с магданоз.
400гр. пилешки гърди без кожа или 2бр.пилешки бутчета
2бр. малки тиквички нарязани на кубчета
2бр. картофи нарязани на кубчета
1ч.ч. нарязани домати
1к.ч. нарязана червена пиперка
1глава лук нарязана на ситно
1ч.ч. моркови на кубчета
1к.ч. грах
1шепа фиде
1дафинов лист
магданоз
чер пипер
сол
за застройката:
1/2коф. кисело мляко
1жълтък
Приготвяне:
Измиваме пилешкото месо и слагаме в гореща вода с дафинов лист и чер пипер,да се вари 20-25мин.
Периодично махаме с лъжица пяната.Изваждаме месото и прецеждаме бульона през марля.
Накъсваме пилешкото месо.
Запържваме лука,тиквичките,пипера ,доматите и морковите.Заливаме с пилешкия бульон.Прибавяме пилешкото месо,грах,картофи и чер пипер.Оставяме да ври около 10мин. и добавяме фидето.Варим продуктите до готовност.
Изчакваме да изстине и застройваме супата.
При сервиране поръсваме с магданоз.
Кюфтета със зеленчуци
Продукти:
за кюфтетата:
500-600гр. мляно свинско месо
1бр. яйце
2бр. сухар
100мл топло прясно мляко
1ч.ч. нарязан на ситно лук
1/2к.ч. ориз
магданоз
чер пипер
сол
1ч.ч. едро нарязан лук
2бр. картофи нарязани на големи кубчета
1ч.ч. нарязани моркови
1к.ч. замразен грах
1к.ч. замразена царевица
1/2к.ч. ориз
1ч.ч. прясно мляко
2с.л. брашно
чер пипер
сол
Приготвяне:
Заливаме сухара с хладко прясно мляко и оставяме докато омекне.Омесваме продуктите за кюфтенца.Оформяме и оставяме в хладилник да се стегнат за около един час.
Възвираме 1л. вода с чер пипер и сол.Пускаме кюфтенцата в нея и оставяме да врат около 30мин.
Запържваме 1ч.ч. едро нарязан лук .Поръсваме с 2с.л.брашно и бъркаме докато леко покафенее.Заливаме с 1ч.ч. прясно мляко и оставяме да клокне.Изсипваме в тавичка.
Изваждаме кюфтетата с решетъчна лъжица и прехвърляме в тавичката.
Прибавяме 1ч.ч. нарязани моркови и заливаме в останалия бульон,така че да покрие кюфтенцата.
Печем в загрята фурна.След като заври прибавяме 1к.ч. замразен грах,1к.ч. замразена царевица и 1/2к.ч. ориз.Поръсваме със сол и оставяме във фурната до пълна готовност.
При поднасяне поръсваме с магданоз.
за кюфтетата:
500-600гр. мляно свинско месо
1бр. яйце
2бр. сухар
100мл топло прясно мляко
1ч.ч. нарязан на ситно лук
1/2к.ч. ориз
магданоз
чер пипер
сол
1ч.ч. едро нарязан лук
2бр. картофи нарязани на големи кубчета
1ч.ч. нарязани моркови
1к.ч. замразен грах
1к.ч. замразена царевица
1/2к.ч. ориз
1ч.ч. прясно мляко
2с.л. брашно
чер пипер
сол
Приготвяне:
Заливаме сухара с хладко прясно мляко и оставяме докато омекне.Омесваме продуктите за кюфтенца.Оформяме и оставяме в хладилник да се стегнат за около един час.
Възвираме 1л. вода с чер пипер и сол.Пускаме кюфтенцата в нея и оставяме да врат около 30мин.
Запържваме 1ч.ч. едро нарязан лук .Поръсваме с 2с.л.брашно и бъркаме докато леко покафенее.Заливаме с 1ч.ч. прясно мляко и оставяме да клокне.Изсипваме в тавичка.
Изваждаме кюфтетата с решетъчна лъжица и прехвърляме в тавичката.
Прибавяме 1ч.ч. нарязани моркови и заливаме в останалия бульон,така че да покрие кюфтенцата.
Печем в загрята фурна.След като заври прибавяме 1к.ч. замразен грах,1к.ч. замразена царевица и 1/2к.ч. ориз.Поръсваме със сол и оставяме във фурната до пълна готовност.
При поднасяне поръсваме с магданоз.
Абонамент за:
Публикации (Atom)