15 март 2010

Козунак




Продукти:

2бр. яйца
1к.ч. захар
50мл растителна мазнина
80мл хладко мляко
2с.л.портокалов сок
1/2к.л. сол
4 ч.ч. брашно
2 1/2ч.л. суха мая
50гр. охладено краве масло

Приготвяне:

Разбиваме с миксер 2бр. яйца с 1к.ч. захар до побеляване.Прибавяме 50мл растителна мазнина,80мл хладко мляко и 2с.л.портокалов сок при непрекъснато бъркане.Прехвърляме в машина за хляб.Добавяме с 1/2к.л. сол и 4 ч.ч. брашно.Поръсваме с 2 1/2ч.л. суха мая.Ако е необходимо се добавя още 1/4ч.ч. брашно за да не "маже"под бъркалките.
Пускаме на програма "месене с втасване".След като изминат 10мин. от месенето слагаме на малки парченца/но не наведнъж/ 50гр. охладено краве масло.След като свърши програма "месене" спираме машината и отново включваме програмата от начало.Оставяме да се измеси тестото и да свърши програмата.Изваждаме и разделяме на три.Оформяме бързо фитили с дължина около 30см.,като в края са изтънени.Сплитаме,подгъваме краищата и прехвърляме в тавичка върху хартия за печене или форма.Оставяме да втаса докато удвои обема си.
Намазваме жълтък размит с 1ч.л. прясно мляко.Поръсваме със захар.
Печем в загрята фурна.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.

7 коментара:

Dimitrana S. каза...

Сигурно е все още топъл: дъхав, ароматен.. душичка отвътре, отгоре хрускав..

Прекрасен е, Нанита!

Сърдечни поздрави и :-)

fedora каза...

Огладнях :)))
Страхотно изглежда - на конци, както казваше баба ми :)
Слънчев и усмихнат ден :)

Rayna каза...

Ще го опитам!
Най-трудно се оказва намирането на подходяща тава за печене.
А защо не опиташ с програмата за тесто с яйца и масло - моята машина има 2 подобни програми, те са дълги (около 3,30 ч) и са точно за такива теста. Само трябва да се изключи преди последната фаза - печенето.
Чао

Toni каза...

Страхотен е козунакът ти, Нанита! Направо ми идва да си отчупя едно парче.
Сега меся по друга рецепта, но утре задължително ще изпробвам и твоята :)

Поздрави с пожелание за хубава вечер :-)

Dani каза...

Прекрасен е козунакът, а и е за машина.
И аз като Райна бих казала, че проблемът ми са формите за печене.
Ако го сложа във форма за торта дали ще се получи?
Усмихната вечер!

Nanita каза...

Dimi,fedora,Toni ,Dani ,сърдечни благодарности за приятелските одобрителни думи!
Дани,според мен трябва да е в по- малка форма.Вместимоста на формата в която пекох козунака е 1,8л.
Хубава вечер!

Dani каза...

Благодаря, Нанита!
Усмихнат ден!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB