
Продукти:
500гр. мляно месо
1бр. белтък от яйце
1к.ч. мокри хлебни трохи
1ч.ч. нарязан на ситно лук
2големи глави лук нарязани на шайби
3с.л. галета
1к.ч. настъргано сирене
1/2к.ч. ориз
1л.200мл гореща вода
дафинов лист
щипка чубрица
щипка босилек
магданоз
чер пипер
сол
за соса:
300мл прясно мляко
1бр. жълтък от яйце
2с.л. нишесте
босилек
чер пипер
сол
Приготвяне.
Запържваме 1ч.ч. нарязан на ситно лук със 3с.л. галета.Прибавяме към мляното месо.Към него слагаме още 1бр. белтък от яйце,1к.ч. мокри хлебни трохи,1к.ч. настъргано сирене,1/2к.ч. ориз,щипка чубрица,щипка босилек,магданоз,чер пипер и
сол.Омесваме каймата.Оформяме кюфтенцата.Прибираме в хладилник за 30мин.
В плитка широка тенджера загряваме растителна мазнина.Слагаме нарязания лук на шайби.Отгоре нареждаме кюфтетата.Покриваме с капак.Оставяме да се задушат,докато побелеят.Заливаме с 1л.200мл гореща вода и пускаме 2бр. дафинов лист.Оставяме да се вари около 40мин.
Изваждаме кюфтетата с решетъчна лъжица.Прецеждаме бульона без да хвърляме лука.
Размиваме 1бр. жълтък от яйце,2с.л. нишесте със 300мл прясно мляко и прибавяме при непрекъснато бъркане към врящия бульон.Соса трябва да е с гладка консистенция.Ако е нужно прецеждаме и заливаме кюфтетата.Поръсваме с чер пипер,босилек и сол.Прибавяме лука и разбъркваме.Оставяме да клокне и оттегляме от огъня.