28 януари 2010

Печени ребра в билкова коричка



Продукти:

1кг. свински ребра
2с.л прясно мляко
3с.л. зехтин
1с.л. червен пипер
1с.л. босилек
1ч.л. риган
1ч.л. кориандър
4с.л. горчица
4с.л. галета
3скл. счукан чесън
1ч.л. сол
чер пипер


Измиваме и нарязваме свинските ребра на порции.Останалите продукти смесваме в купа и разбъркваме докато се получи кашичка.Намазваме ребрата и нарежддаме върху подмазана със зехтин тавичка.Покриваме с фолио.Печем в загрята фурна.След около един час махаме фолиото и оставяме да се запекат.

Идеята е от тук

Типови питки с плънка



Продукти:

1бр. яйце
30мл растителна мазнина
180мл хладко прясно мляко
1к.л.захар
1ч.л. сол
3ч.ч. типово брашно
1 1/2ч.л. суха мая

за пълнежа:

3бр. печен пипер/нарязан на дребно и отцеден/
1ч.ч. натрошено сирене
1ч.л. босилек
2скл. счукан чесън

за намазване: жълтък разбъркан с няколко капки зехтин или мляко за намазване

Приготвяне:

Слагаме в машина за хляб последователно едно разбито яйце,180мл хладко прясно мляко,
1к.л.захар,1ч.л. сол,3ч.ч. типово брашно и 1 1/2ч.л. суха мая.Пускаме на програма месене с втасване.
Когато се оформи хубава топка тесто прибавяме лъжица по лъжица растителната мазнина докато се усвои цялото количество.След като се удвои обема на тестото/не се изчаква цялата програма/ изваждаме от машината и оформяме.
Смесваме продуктите за пълнежа.Разделяме тестото на осем.От всяко топче оформяме питка.Слагаме от пълнежа в средата и затваряме.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Намазваме с жълтък разбъркан с няколко капки зехтин или мляко.Поръсваме с босилек и правим малък разрез.
Оставяме да удвои обема си.Печем в загрята фурна до порозовяване.Изваждаме от фурната и покриваме с кърпа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Кюфтета в млечен сос



Продукти:

500гр. мляно месо
1бр. белтък от яйце
1к.ч. мокри хлебни трохи
1ч.ч. нарязан на ситно лук
2големи глави лук нарязани на шайби
3с.л. галета
1к.ч. настъргано сирене
1/2к.ч. ориз
1л.200мл гореща вода
дафинов лист
щипка чубрица
щипка босилек
магданоз
чер пипер
сол

за соса:

300мл прясно мляко
1бр. жълтък от яйце
2с.л. нишесте
босилек
чер пипер
сол

Приготвяне.

Запържваме 1ч.ч. нарязан на ситно лук със 3с.л. галета.Прибавяме към мляното месо.Към него слагаме още 1бр. белтък от яйце,1к.ч. мокри хлебни трохи,1к.ч. настъргано сирене,1/2к.ч. ориз,щипка чубрица,щипка босилек,магданоз,чер пипер и
сол.Омесваме каймата.Оформяме кюфтенцата.Прибираме в хладилник за 30мин.
В плитка широка тенджера загряваме растителна мазнина.Слагаме нарязания лук на шайби.Отгоре нареждаме кюфтетата.Покриваме с капак.Оставяме да се задушат,докато побелеят.Заливаме с 1л.200мл гореща вода и пускаме 2бр. дафинов лист.Оставяме да се вари около 40мин.
Изваждаме кюфтетата с решетъчна лъжица.Прецеждаме бульона без да хвърляме лука.
Размиваме 1бр. жълтък от яйце,2с.л. нишесте със 300мл прясно мляко и прибавяме при непрекъснато бъркане към врящия бульон.Соса трябва да е с гладка консистенция.Ако е нужно прецеждаме и заливаме кюфтетата.Поръсваме с чер пипер,босилек и сол.Прибавяме лука и разбъркваме.Оставяме да клокне и оттегляме от огъня.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB