10 януари 2010
Празнична пита
Продукти:
за закваската:
50мл хладка вода
1/2к.л. захар
2ч.л. сол
3ч.л. суха мая
1яйце
1жълтък
300мл бътермилк
70мл разтопено краве масло или растителна мазнина
6 1/4ч.ч. брашно
за намазване:
1бр. жълтък
няколко капки растителна мазнина
1ч.ч. натрошено сирене
краве масло за намазване
Приготвяне:
В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.Разбъркваме яйце и жълтък с 300мл бътермилк и разтопено краве масло.Прибавяме закваската и объркваме добре.Изсипваме в кладенчето и замесваме тестото.
Разделяме тестото на 4топчета.Разточваме във форма на правоъгълник.Намазваме със краве масло и поръсваме със сирене.Нареждаме корите една върху друга.Нарязваме на 7 ленти откъм късата стрна.Всяка лента усукваме и завиваме на кравайче.Нареждаме в тава върху хартия за печене.Намазваме със смес от разбъркан с растителна мазнина жълтък.Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
Намазваме готовата питка със краве масло и завиваме с кърпа.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Диаметър на тавичката 26см.
Питката е само със едно втасване.
Нагледно обяснение за оформянето може да намерите
тук.
Абонамент за:
Публикации (Atom)