07 януари 2010

Сладки с тиква и шоколад




Продукти:

1бр. яйце
50гр. краве масло
1ч.ч. захар
4ч.ч. брашно
2с.л. какао
1 1/2ч.ч. пюре от тиква
1к.ч. стафиди
1п. бакпулвер
1ч.л. канела
1к.л. ванилия

100гр. разтопен шоколад

Приготвяне:

Слагаме в блендер 50гр.краве масло,1ч.ч. захар,1ч.ч. брашно.Пускаме на "пулс" няколко пъти докато се получат "трохи".Изсипваме в купа.Прибавяме разбито яйце и пюре от тиква.В купа смесваме 3ч.ч. брашно с бакпулвер,какао,канела и ванилия.Прибавяме при яйчната смес.Слагаме стафидите и замесваме меко нелепнещо тесто.
Покриваме със свежо фолио.Прибираме в хладилник за 20-30мин.
Оформяме топчета и нареждаме в тава върху хартия за печене.
Печем на 180-200гр.
Когато изстинат намазваме с разтопен шоколад.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Шоколадови бонбони с тиква



Продукти:

1к.ч. пюре от тиква
1к.ч. едро смлени орехи
3/4ч.ч. смлени обикновени бисквити
1/2к.ч. стафиди
1к.л. канела
1/2к.л. ванилия
щипка кардамон


100гр. натурален шоколад или кувертюр
краве масло колкото бобено зърно


Приготвяне:

В купа смесваме пюре от тиква,орехи,бисквити и стафиди.Омесваме продуктите.Получаваме много твърда смес.Оформяме топчета.Покриваме със свежо фолио и прибираме в хладилник.
Разтопяваме шоколада и кравето масло на водна баня в плитък съд.Оттегляме от огъня.Със шпатула бъркаме във форма на цифрата "8".Когато започне да се втвърдява,връщаме за да разтопим отново.Отново оттегляме и бъркаме по същия начин.
Това се прави,за да няма мехурчета в шоколада и за да има гланц.
Изваждаме топчетата от хладилника.Бучваме с дървена клечка и потапяме в шоколада.Изчакваме да се отцеди и поставяме върху хартия за печене.След като се стегне прибираме в кутия.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

Трайността на тези бонбони е около 2-3дни.

Ръжени питки с мляно месо



Продукти:

за закваската:

50мл хладка вода
1ч.л сол
1/2ч.л. захар
1 1/2ч.л. суха мая


1бр жълтък
250мл айран
30мл растителна мазнина
1 1/2ч.ч. типово брашно
1ч.ч. пълнозърнесто ръжено брашно
2ч.ч. бяло брашно

за плънката:

250гр. мляно месо
1ч.ч. настърган кашкавал
1к.ч. настърган лук
чер пипер
шарена сол
сол

домат нарязан на кубчета
1ч.ч. смлян сухар/галета,финни овесени ядки/

Приготвяне:

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.Разбъркваме жълтък с айран и растителна мазнина.Прибавяме закваската и объркваме добре.Изсипваме в кладенчето и замесваме тестото.Оставяме да втаса докато удвои обема си.
През това време приготвяме плънката.Омесваме всички продукти и разделяме на осем.
Разделяме на 8 топчета.От всяко топче оформяме питка.Поръсваме с галета и поставяме плънката.Нареждаме няколко кубчета от домати.Загръщаме и нареждаме в тава върху хартия за печене.Оставям да втаса.Печем в загрята фурна.
Намазваме питките с краве масло и покриваме за няколко минути за да омекнат.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тестото е много меко.Преди да се оформи питката се овалва в брашно.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB