07 януари 2010

Ръжени питки с мляно месо



Продукти:

за закваската:

50мл хладка вода
1ч.л сол
1/2ч.л. захар
1 1/2ч.л. суха мая


1бр жълтък
250мл айран
30мл растителна мазнина
1 1/2ч.ч. типово брашно
1ч.ч. пълнозърнесто ръжено брашно
2ч.ч. бяло брашно

за плънката:

250гр. мляно месо
1ч.ч. настърган кашкавал
1к.ч. настърган лук
чер пипер
шарена сол
сол

домат нарязан на кубчета
1ч.ч. смлян сухар/галета,финни овесени ядки/

Приготвяне:

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета.
В голяма купа слагаме брашното и правим кладенче.Разбъркваме жълтък с айран и растителна мазнина.Прибавяме закваската и объркваме добре.Изсипваме в кладенчето и замесваме тестото.Оставяме да втаса докато удвои обема си.
През това време приготвяме плънката.Омесваме всички продукти и разделяме на осем.
Разделяме на 8 топчета.От всяко топче оформяме питка.Поръсваме с галета и поставяме плънката.Нареждаме няколко кубчета от домати.Загръщаме и нареждаме в тава върху хартия за печене.Оставям да втаса.Печем в загрята фурна.
Намазваме питките с краве масло и покриваме за няколко минути за да омекнат.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Тестото е много меко.Преди да се оформи питката се овалва в брашно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB