Продукти:
1 голяма глава лук
за пилето:
1 пиле около 1,500 кг
2с.л. растителна мазнина
1/2к.л. лют червен пипер
1/2к.л. млян кориандър
чер пипер
сол
за картофите:
10 средно големи картофа
2с.л. растителна мазнина
1к.л.червен пипер
1/2к.л.чубрица
1/4к.л.куркума
сол
5-6скл. чесън
2бр. лимони
Приготвяне:
Нарязваме лука на шайби и нареждаме на дъното на подмазания с растителна мазнина гювеч.
Измиваме и подсушаваме пилето с кухненска хартия.Смесваме 2с.л. растителна мазнина,1/2к.л. лют червен пипер,1/2к.л. млян кориандър,чер пипер и сол.Намазваме пилето от външната и вътрешна страна и слагаме върху лука.Разрязваме един лимон на две и поставяме във вътрешността на пилето.
Обелените цели картофи объркваме със приготвената смес от 2с.л. растителна мазнина,1к.л.червен пипер, 1/2к.л.чубрица,1/4к.л.куркума и сол.Нареждаме около пилето.Между тях нареждаме 5-6 обелени скилидки чесън.
Нарязваме лимон на тънки шайби и нареждаме върху пилето.
Покриваме с капак и пече в загрята фурна около 2часа.
Проверяваме пилето дали е опечено/домашните пилета и тези с по-голям грамаж изискват повече време.Ако е нужно допичате.
Отстранявате лимоновите шайби и запичате до порозовяване.
Tort cu blat de nuca si crema de ness
Преди 1 ден