21 март 2010

Козунак с локум



Продукти:

1бр. яйца
2бр. белтък от яйца
1к.ч. захар
50мл растителна мазнина
80мл хладко мляко
2с.л.кисело мляко
1/2к.л. сол
4 1/4 ч.ч. брашно
2 1/2ч.л. суха мая
60гр. охладено краве масло

1бр. жълтък за намзване
1с.л. прясно мляко

Приготвяне:

Разбиваме с миксер 1бр. яйца и 2бр белтък/общо 150мл/ с 1к.ч. захар до побеляване.Прибавяме 50мл растителна мазнина,80мл хладко мляко и 2с.л.кисело мляко при непрекъснато бъркане около 15мин.Прехвърляме в машина за хляб.Добавяме с 1/2к.л. сол и 4 ч.ч. брашно.Поръсваме с 2 1/2ч.л. суха мая.
Пускаме на програма "месене с втасване".След като изминат 10мин. от месенето слагаме на малки парчеца/но не наведнъж/ 60гр. охладено краве масло.Оставяме да се измеси тестото/ако е необходимо прибавяме и останалата чат от брашното 1/4ч.ч./ и да свърши програмата.Изваждаме и разделяме на четири.Оформяме продълговати питки с дължина около 30см..Нареждаме локума и увиваме.Леко изтъняваме в краищата. Сплитаме по този начин.
Намазваме с жълтък размит с 1ч.л. прясно мляко.Поръсваме със захар.
Печем в загрята фурна.Ако много се зачерви отгоре -покриваме с фолио.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

6 коментара:

di_ani каза...

Нанита,
чудесна серия с козунаци -
изглеждат много меки, дъхави и вкусни!
Чудесни снимки,
поздрав и хубава вечер, Диана

Dani каза...

Скъпа, Нанита, количеството на локума по желание ли е?

Federica каза...

mmmmmmm.....ma è strepitosa!! bravissima!!

Nanita каза...

Благодаря ти Диани!У дома много харесват козунак със крем карамел.Това е причината да правя козунаци преди Великден!От този нищичко не остана и сега правя нов.Топла и уютна вечер!
Дани на този козунак сложих 1кутийка /150гр./локум.Според мен може да се сложи и повече,зависи как го харесвате.Хубава и спокойна вечер!
Federica ,благодаря ти!Целувки!

Стела каза...

Много хубав стана козунака!!! Страхотна рецепта!

Nanita каза...

Стела,радва ме одобрението ти!Хубави и усмихнати празници!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB