27 април 2010

TORTA PASQUALINA със спанак и сирене



Anuck и Диани имат чудесни предложения,които ме изкушиха да направя и аз TORTA PASQUALINA .Тестото не е в оригинален вариант/многолистно/,но се получи вкусно.

Продукти:

за тестото:

1бр. яйце/50мл/
140мл прясно мляко
70мл зехтин
1/2к.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.ч. типово брашно
3/4ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.л. суха мая

за пълнежа:

400гр. спанак
3-4стръка пресен лук
2скл. чесън нарязан на ситно
1ч.ч. сирене
1бр. яйце
1к.л. риган
сол
3бр. яйца

3с.л. галета за поръсване
белтък и няколко капки прясно мляко за намазване

Приготвяне :

Слагаме по описания ред продуктите в машина за хляб.Пускаме на програма "месене и втасване".
През това преме приготвяме плънката.
Измиваме и нарязваме спанака и пресния лук.Запържваме в зехтин докато остане на мазнина.Прибавяме нарязани на ситно чесън и след 1-2мин. оттегляме от котлона.Оставяме да изстине и прибавяме 1бр. яйце,1ч.ч. сирене,1к.л. риган и сол.Разбъркваме.
Разточваме 2/3 от тестото във форма на кръг, върху хартия за печене с диаметър 26см.Прехвърляме в тавичка с диаметър 20см.Поръсваме с 3с.л. галета.Разстиламе спанака и правим три вдлъбнатини.Чукваме във всяка една от тях по едно яйце.
Разточваме 1/3 от тестото във форма на кръг с диаметър 20см.Покриваме спанака.Загръщаме тестото от долната кора върху горната кора.Правим няколко прореза с нож и намазваме с разбит със прясно мляко белтък.
Оставяме да втаса докато удвои обема си.
Печем в загрята фурна.
Намазваме с краве масло .

1ч.ч.=200мл

5 коментара:

Еoc каза...

Много добър избор, Нанита :) И аз съм изкушена от тази рецепта... но май скоро няма да й дойде реда :)

В априлския брой на "Меню" рецептата за тази торта не е с многолистно тесто... така че варианит много :)
Хубав утрешен ден от мен :)

di_ani каза...

Нанита,
страхотна се е получила, много апетитно изглежда.
И аз мисля, че вариантите са много - както за тестото, така и за пълнежа.
Хубав и усмихнат ден, Диана

Dani каза...

Нанита, представила си се прекрасно! Току-що видях че си и победителят в конкурса на GoodFood. Честита нова съдомиялна, Нанита! Много съм горда, че те почнавам, макар и виртуално и страшно много се зарадвах за теб. Поздрави,

Maria каза...

Нанита, страхотна е! Ще взема и аз да я направя вече тази пита...толкова добре изглежда! Поздрави и прегръдки :)

Nanita каза...

Еoc,Диани,Dani,Мария,благодаря ви за приятелското отношение и похвалите!Слънчев и усмихнат уикенд!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB