Продукти:
3бр. яйца
1/2п. краве масло
1ч.ч.захар
1ч.ч. извара
1ч.ч.прясно мляко
60мл портокалов сок
2 3/4ч.ч. бяло брашно
2с.л. тъмно какао
1/2к.л. есенция от ром
1к.л. ванилия
1п. бакпулвер
3бр. десерт "Република"
шоколадов сос:
40гр. краве масло
3/4к.ч. захар
3с.л. какао
70мл прясно мляко
Приготвяне:
Разбиваме с миксер 1ч.ч.захар и 1/2п. краве масло до побеляване.Прибавяме последователно 1ч.ч. извара и едно по едно 3бр. яйца до получване на хомогенна смес.Добавяме към получената кремообразна маса 1ч.ч.прясно мляко,60мл портокалов сок и 1/2к.л. есенция от ром.В купа смесваме 2 3/4ч.ч. брашно със 1п. бакпулвер и 1к.л. ванилия.
Объркваме със течните съставки.Отделяме 1/3 от кексовата смес и объркваме с 3с.л. какао.
Нарязваме десертите "Република" на малки парченца.Разпределяме в бялата и какаовата смес и леко объркваме.
Застиламе тавичка с хартия за печене.С лъжица правим купчинки от бялата смес като оставяме разстояние помежду им.На празните места запълваме с какаовата смес.С помощта на дървено шишче правим леки кръгообразни движения по цялата тавичка.
Получават се светли и кафеви кръгообразни ивици.
Печем в загрята фурна докато по клечка бучната в тестото останат няколко трошички.
През това време приготвяме шоколадовия сос.
Загряваме 70мл прясно мляко,3/4к.ч.захар,3с.л. какао и 40гр. краве масло.Оставяме да ври на тих огън при непрекъснато бъркане/да не загори/,докато сместа леко се сгъсти.
След като изстине нарязваме сладкиша на квадрати.
При сервиране заливаме със шоколадов сос.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Gingerbread & Speculoos cake
Преди 16 часа
7 коментара:
Много е красив и сочен, Нанита! И с този разтопен шоколад по него м...... че е късно.
Поздрави и хубава седмица на теб :)
Ооо.. спомням си ги шоколадовите десертчета 'Република' - много ги обичах като дете! Сладкишът ти е чуден, Нанита!
Все така вкусна и спорна майска седмица :-)
Ех, че изкушение...
Нанита,
отново чудесни идеи и рецепти -
харесах и питките, и още ....
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Оооо, този сладкиш е много изкусителен! Изглежда просто неустоимо :-)
Спорна седмица, Нанита!
Поздрави, Милена
Ей, и аз се нареждам на опашката от изкушени от този следкиш :)
Чудесна рецепта и мнооого изкушаваща снимка!
Пепчо,Дими,Диани,Milen@ ,Maria Miteva-Christou ,сърдечни благодарности за милите думи!Хубава вечер!
Невероятен сладкиш, благодаря за рецептата. Нещо подобно още моята баба го е правила, след това мама го показа на мен :)
Публикуване на коментар