20 март 2010

Типови питки с риган




Продукти:

1бр. яйце/70мл./
1к.ч. кисело мляко
110мл прясно мляко
40мл растителна мазнина
1/2к.л. захар
1ч.л. сол
2 3/4ч.ч. типово брашно
1 1/2ч.л. суха мая
1жълтък размит с няколко капки зехтин за намазване
риган за поръсване


Приготвяне:

Разбъркваме 1бр. яйце/70мл./,1к.ч. кисело мляко,110мл прясно мляко,40мл растителна мазнина,1/2к.л. захар и 1ч.л. сол.
В купа смесваме 2 3/4ч.ч. типово брашно и
1 1/2ч.л. суха мая.Прибавяме към течната смес и замесваме еластично тесто.Оставяме да почине 8-10мин.Оформяме питките по желания начин.Намазваме с 1жълтък размит с няколко капки зехтин.Поръсваме с риган.
Оставяме да втасат докато удвоят обема си.
Печем в загрята фурна,като в нея слагаме купичка с вода.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

4 коментара:

di_ani каза...

Нанита,
отново чудесни питки и
как хубаво се е разпукнала коричката...
Нека идващата пролет те радва
с красота и слънце,
усмивки и много щастие, Диана

Nanita каза...

Диани,благодаря за хубавите пожелания!
Исрено се надявам това да се случва и на теб!
Топла и уютна вечер!

Анонимен каза...

Здравей, Нанита!
Страхотно изглеждат питчиците ти:).
Имам въпрос (тъй като съм начинаещ кулинар) - сухата мая директно в брашното ли се сляга или трябва да се разтвори предварително?
Предваритено ти благодаря и ти желая слънчева седмица:)!

Barcelona

Nanita каза...

Здравей!Сухата мая слагам в брашното и разбърквам.Не е необходимо да се подквасва предварително.
Успешна и усмихната седмица!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB