06 октомври 2009
Тарта с карамелизирани ябълки и хрупкав топинг
Продукти:
за блата:
2п. бисквити
1п. краве масло/125гр./
1ч.л. ванилия
1к.ч. захар
за плънката:
1ч.ч. захар
6-7бр.обелени ябълки нарязани на кубчета
50мл. бяло вино
100мл. прясно мляко
1к.ч. смлени орехи
1к.ч. стафиди
1/2ч.л. кардамон
1к.л. канела
2с.л. фини овесени ядки
Приготвяне:
В тенджера слагаме една чаена чаша захар и карамелизираме.Изсипваме ябълките и объркваме добре.Прибавяме бялото вино и прясно мляко.Оставяме да ври на тих огън докато омекнат ябълките.Ако е необходимо доливаме още малко/50мл./ прясно мляко.Карамела се разтваря и се получава карамелов сос.Оттегляме и поръсваме с орехи,стафиди,кардамон и канела.Объркваме добре.Оставяме леко да се охлади.
Смиламе бисквитите.Слагаме в купа.Прибавяме кравето масло нарязано на малки парченца,захар и ванилия.Омесваме докато стане на топка.Отделяме една кафена чаша за поръсване.Разстиламе в тавичка върху хартия за печене.Изсипваме ябълковата смес и подравняваме.Бисквитените трохи се смесват с две лъжици фини овесени ядки.Поръсват се ябълките.
Печем в загрята фурна до порозовяване.
1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.
Един ванилов сос ще е много подходящ при сервиране.
Сервира се след като престои 7-8часа.
Идеята за хрупкавия топинг е от тук
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
3 коментара:
Nanita,
Класическа сезонна комбинация -
гарантирано ароматна и вкусна!
Поздрав за чудесната идея, Диана
Отново чудесна комбинация, Нанита!
Поздрав и :-)
Дианка,Дими,благодаря за похвалните думи!
Усмихнати и ведри дни ви пожелавам!
Публикуване на коментар