Днес е моя личен празник.Понякога празника е прекрасен,понякога хубав.
На този ден всеки си дава равносметка и преосмисля живота си.И ето,че при мен се получиха два повода за празнуване.
През изминалите дни бях приятно изненадана ,когато разбрах,че съм спечелила наградата на Good Food magazine-съдомиялна машина Indesit.Мисля,че това нямаше да се случи без подкрепата и одобрението на .....Дими,Диани,Дани, Илианка,Краси,Мария,Кеми,Лати,Пепчо,Federica,Пепеляшка,Диди,Милена,
Ирина,Fedora и всички посетители на моя блог.Те ми дават увереността,че се справям и съм полезна по някакъв начин.
Искам да изразя и изключителната си благодарност към Lois.Именно нейните снимки бяха първоначалния тласък да започна да снимам.Естествено няма никога да мога да правя изключителни снимки/поради липса на по-добра техника и най вече познания/,но така открих един нов свят за мен.
Искам да изкажа и благодарноста си на всички момичета от готварския форум на бг-мама.
Рецептите с които участвах в конкурса
Продукти:
1/2пакет талиатели
2бр.пилешко филе/около 400гр./
2ч.ч. нарязани на жулиени тиквички
1к.ч. нарязан пресен лук
1к.ч. царевица
1к.ч. бейби морковчета
1к.ч. нарязан пресен пипер
200мл сметана за готвене
1/2ч.ч. насърган кашкавал
2скл. чесън нарязан на ситно
1с.л. босилек
чер пипер
сол
Приготвяне:
Измиваме пилешкото филе и го нарязваме на жулиени.Запържваме го в мазнина докато побелее.Изваждаме с решетъчна лъжица.Във същата мазнина запържваме зеления лук, тиквичките и морковите,докато омекнат малко.Прибавяме пилешкото месо и царевицата към тиквичките.Заливаме със сметаната и оставяме да къкри около 15мин.Добавяме настъргания кашкавал и подправките.Оставяме докато се разтопи кашкавала.
В това време сме приготвили талиателите според указанията на упаковката.Добавяме ги и объркваме добре.Ястието е готово.
Идеята за това ястие съм намерила тук.Благодаря на авторката,че е превела тази рецепта.
Царевична фокача с кашкавал и маслини
Продукти:
2бр. яйца
3/4 ч.ч. кисело мляко/150мл/
75мл растителна мазнина
1ч.ч. настърган кашкавал
4ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.ч. царевично брашно
за закваската:
100мл. прясно мляко
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая
1 1/2ч.ч. нарязани маслини
1ч.ч. нарязан пресен лук
1с.л. босилек
морска сол
зехтин за намазване
Приготвяне:
В купичка слагаме леко топло прясно мляко,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцата с кисело мляко и растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа смесваме бялото и царевичното брашно.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Объркваме и добавяме кашкавала.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.Разделяме тестото на две.
Слагаме едната половина от тестото в намазнена тавичка.С ръце "потупваме" тестото,като същевременно го изтегляме към края на тавичката.Трябва да се получи плоска питка.Намазваме със зехтин,поръсваме с морската сол,нарязани маслини и нарязан пресен зелен лук.
Оставяме да втаса около 30мин. Печем в загряна фурна до зачервяване.
1ч.ч.=200мл
Фокачата е с диаметър 26см
Тестото е за 2бр. фокачи.
От същото тесто може да си направите хлебче
Кростата /тарта/ с плодове
Продукти:
2бр. яйце
1к.ч. захар
1/2п. краве масло
6с.л. прясно мляко
2 1/2ч.ч. брашно
1к.л. ванилия
1п. бакпулвер
за плънката:
1ч.ч. нарязани сини сливи
1бр. нарязана на резени праскова
1бр. нарязан банан
1/2к.л. ванилия
1к.ч. начупени орехи
3с.л. захар
2с.л. бяло вино
1к.л. канела
Приготвяне:
Нарязаните плодове объркваме със захар,ванилия,канела,орехи и вино.
Нарязваме маслото на парченца и омесваме с брашното,бакпулвера и ванилията, да стане на трохи.
Разбиваме яйцата със захарта и прясното мляко.Прибавяме към маслената смес.Омесваме тестото.Увиваме го в свежо фолио и прибираме в хладилник за 30-40мин.
Включваме фурната на 200-220гр.
Отрязваме хартия за печене и покриваме тавичка с диаметър 30см.
Изваждаме тестото от хладилната камера.Слагаме го в средата на тавичката и леко притискаме ,така че да се образува питка,по-тънка в средата по-дебела в края.Слагаме в средата плънката и разстиламе.Оставяме около 2- 3см свободно място.С ръце леко изтъняваме кращата и загръщаме.Печем в силно загрята фурна.
1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Готовата тарта е с диаметър 25-26см
Може да се направи и с други плодове.
01 април 2010
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
22 коментара:
Нанита,
честит празник и честита награда!
Бъди здрава и вдъхновена -
това ще бъде основа за още много кулинарни вълшебства, награди и лично удовлетоврение!
Щастлива съм, че открих твоя блог и мога да се наслаждавам на невероятни изкушения.
Светли Великденски празници, Диана
Честито за заслуженото отличие, а наградата е страхотна! :-)
Весели празници и много успехи занапред!
Нанитка, честита награда! :)
С пожелание за още много успехи и още много съдове да миеш (разбирай все тъй вкусно да готвиш).
Весели празници и много слънчеви усмивки :)
П.П.Фокачата ти е божествена :)
Нанита, Честит празник и честита награда :) Всичко, което си приготвила е прекрасно :)
Нанита, честит празник и честита награда! Заслужаваш я напълно! Бъди здрава, щастлива и все така вдъхновена! :)
Весели празници!
Нанита, честит празник и честита награда!
Бъди здрава и се радвай на безбройни прекрасни поводи за усмивки!
Весели празници!
Поздрави, Милена
Честит празник!
Честита награда! Напълно заслужена.
С огромно удоволствие чета рецептите ти и се възхищавам на нещата, които приготвяш.
Весели празници.
Така се радвам, че щастливката си ти!!!
Гледах списанието, но сега разбирам:)
Винаги се радвам, когато вляза в блога ти :
освен удоволствието от прекрасните рецепти и подходящото поднасяне, лъха едно спокойствие и уравовесеност, които ми действат прекрасно.
Пожелавам от сърце още много кулинарни изкушения.
Светъл Великден!
Wow! Това са чудесни новини! Честит празник и честита награда, Нанита! Добре заслужена е с твоите вкусни рецепти!
Весели празници!
Толкова е хубаво, когато човек види хубава новина и радост, заслужена!Честито и много усмивки!
Честита награда, Нанита!
Толкова се радвам! Поздравявам те за нестихващия ентусиазъм и енергия, за любовта, с която приготвяш храната, за целия труд и старание!
Благодаря ти и за признанието - горда съм, че съм била полезна и допринесла с нещичко!
Прегръщам те!
В здраве да ползваш новия си домашен помощник :-)
Усмихнати, вкусни, мирни и благословени Великденски празници желая на теб и семейството ти!
Честито и тук ,Нанита!
И честит празник! :-))
Весели и усмихнати празници ти желая!На теб и цялото ти семейство!
Честит празник, Нанита! С пожелания за много здраве и кулинарни постижения! Получила си прекрасна награда, а предложенията ти са много апетитни! Весели празници на твоето семейство!
Nanita,Честита награда, да си я ползваш със здраве!Толкова се радвам за теб и удовлетворението,което изпитваш от положения труд и показаните толкова много коя от коя по-вкусни и изкусителни рецепти!
Светъл Великден пожелавам на цялото ви семейство!
Поздрави и прегръдки!:)
...извинявам се за горното,стана без да искам
Честит празник и подарък! Напълно заслужено признание на талантлив фотограф и готвач! Браво Нанита!!! Искрено се радвам за успеха ти и се гордея, че те познавам дори и само виртуално! Дерзай и нека чуваме все такива добри новини! :-)
Честит празник и честита награда, Нанита!
Бъди здрава, обичана и много щастлива! Все така вдъхновена и създаваща кулинарни вълшебства!
Със здраве да си използваш наградата!
Светли Великденски празници :-)
Нанитка,Честит празник и Честита награда ...Браво ! Продължавай да ни радваш и да ни зарежаш с вкусна и слънчева енергия !Прегръщам те !
охооо, абе гледах ги аз, и се чудех чии са, пък те били на човек от нашия клуб тези рецепти! БРАВО!
Диани,Ирина,Ина, Еoc, Mira, Milen@,Ivolina, Dani, His, Irshad, Dimi, Краси, kali, Диди Б, Annie, Tony, Gaby, lois,благодаря ви мили приятели за похвалните думи и одобрението!Сърдечни благодарности и затова,че ви има и с удоволствие ви посещавам!
Усмихната седмица!
Честита награда скъпа Нанита! Макар и със закъснение, но от сърце ти желая още много награди и все така чудесни и вкусни рецепти!
Поздрави!
Публикуване на коментар