04 юни 2010

Медени кексчета с банан и канела



Продукти:

1бр яйце
1к.ч. захар
50 г краве масло
150мл прясно мляко
11 /2 ч.ч. брашно
3 с.л. мед
2 ч.л. сода бикарбонат
1бр. голям банан пюриран
1к.л. канела

Приготвяне:

Смесваме 3с.л. мед с 2 ч.л. сода бикарбонат и варим на тих огън около 2-3мин.,докато придобие кехлибарен цвят.Оттегляме сместа от огъня и прибавяме 50гр. краве масло.Бъркаме докато се разтопи.Разбиваме 1бр. яйце с 1к.ч. захар и прибавяме към сместа.Добавяме 150мл прясно мляко и 1бр. пюриран голям банан.Поръсваме с 1 1/2ч.ч. брашно и 1к.л. канела .Разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
Разпределяме във форми за мъфини.
Печем в загрята фурна.Проверяваме с дървена клечка за готовност, трябва да излезе суха.Когато са изпечени ,изчакваме 20-30 мин.и тогава ги изваждаме от формите.
Ако използваме хартиени кошнички няма нужда от намазняване.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл
Вместимост на формите 70мл.

9 коментара:

Анонимен каза...

станаха сухи. ужасно ме е яд. правих и соленките ти с майонеза днес, които пък се оказаха безвкусни, малко като хляб, а не като соленки. добра кулинарка съм, но няма да правя вече тези сухотии! 2 разочарования днес. иначе и двете неща миришеха страхотно упойващо. та извода е: рецептите стават само на миризма.

Nanita каза...

Здравей!Съжалявам,че не са се получили мъфинките.Това са едни от най-сочните мъфини.Вероятно този резултат се дължи на съвкупност от малки разлики в грамажа,а именно:
малко яйце,нарязан на малки парченца банан/вместо пюриран/ или недостатъчно количество мед.За съжаление от известно време фурната ми не работи и нямам възможност да ги направя.
Хубава вечер!

Анонимен каза...

Здравей, Нанита!! Направих тези мъфини и станаха страшно ароматни и меки. Пиша коментар, защото има несъответствие в рецептата. При изброяване на продуктите е споменато 1 1/2 ч.ч. брашно, а при описанието пише 2 ч.ч. И също къде се слага втората лъжичка сода? Аз я сложих към брашното, но незнам дали така трябва.
Имате страхотни рецепти!

Nanita каза...

Здравей!Би ли споделил с колко брашно ги направи?И двете лъжички сода се слагат към меда.Моя е грешката.Съжалявам за недоразумението!
Поздрави!

Анонимен каза...

Направих ги с по-малко брашно 1 1/2 и станаха много хубави. Стори ми се че ако сложа 2ч.ч ще станат по-сухи.

Nanita каза...

Този коментар бе премахнат от автора.

Nanita каза...

Благодаря ти!Вчера и аз ги направих отново с 1 1/2ч.ч.брашно.Получиха се мекички.Явно съм допуснала грешка.
Усмихнат ден!

Анонимен каза...

Правих рецептата като кекс във форма и стана невероятна вкусотия, в никакъв случай не беше сухо, напротив. Благодаря!

Анонимен каза...

Благодаря за страхотната рецепта - от всички мъфини, които съм правила, тези са едни от най-вкусните, а определено са най-сочните и пухкави! Сложих малко повече брашно, обаче, тъй като сместа се получи малко рядка с посочените количества. Позволих си да вкарам и малко лична нотка - сипвайки малко от сместа във формичките, в центъра сложих и мъничко течен шоколад, и горе досипах от сместа. Стана уникално!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB