17 август 2009
Шоколадово - карамелен десерт
Продукти:
1к.ч. захар за карамела
4бр. яйца
3/4ч.ч. захар
500мл. прясно мляко
1с.л. царевично нишесте
100гр. натурален шоколад или кувертюр
1/2к.ч. какао
1п. ванилия
3ч.ч. кекс на трохи/бишкоти,козунак/
Приготвяне:
Карамелизираме 1к.ч. захар и обливаме стените на кексова форма.
Разтопяваме шоколада със 150мл. прясно мляко и какао.
Разбиваме яйцата със захарта.Добавяме нишестето,останалото прясно мляко и охладената шоколадова смес.Накрая слагаме и трохите от кекс.Объркваме добре и изсипваме във кексова форма.
Печем на водна баня,като водата която наливаме в голямата тава е гореща.Водата не трябва да завира при печенето/180 С/.Печем около един час.
Като поизстине изваждаме от фурната и оставяме да изстине заедно с водната баня. След това преместваме за няколко часа, до една нощ в хладилника покрит с фолио. Когато го извадим от хладилника, с нож се освобождаваме страните и обръщаме в поднос.
Сервираме охладен.
1ч.ч.=250мл
Кексовата форма е с диаметър 25см и височина 8см.
Може да добавите стафиди и смлени лешници.
В този случай кекса е със стафиди.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
5 коментара:
С удоволствие бих опитала този десерт!
Ето ме отново с още награди :-)
Прегръдки, Милена
Аз също бих хапнала с голямо удоволствие
За мен от фокачата, моля ;)
Благодаря Нанита!
Dani,няма да съжаляваш.Десерта търпи импровизации и е много лесен за правене.Поздрави Nanita!
Пеп-4о,заслужаваш си всяка награда!
Успешна седмица и повече усмивки!
Сърдечни благодарности за наградите Милена!
Наградата за приятелство е много ценна за мен и много ме радва.Спорна седмица и прегръдки Nanita!
Публикуване на коментар