06 януари 2010

Баклава с ябълки




Продукти:

8бр. кори за баница
2бр. ябълки нарязани на кубчета
2ч.ч. смлени бисквити
1ч.ч. начупени орехи
1к.ч. стафиди
1с.л. настъргана лимонова кора или портокалови корички
1ч.ч. захар
1ч.л. канела
1к.л. ванилия

за захарния сироп:

1ч.ч. захар
1 1/2ч.ч. вода
1ч.л. лимонов сок
1к.л. ванилия

3/4ч.ч. разтопено краве масло за поръсване

Приготвяне:

В купа слагаме захар,орехи,стафиди,смлени бисквити,ябълки,настъргана лимонова кора или кандирани портокалови корички,канела и ванилия.Объркваме добре.
Намазваме тавичката с масло.Прегъваме едната кора на две и поставяме на дъното на тавичката.Поръсваме с масло и поставяме още една кора по същия начин.Поръсваме с разтопено масло и разпределяме 1/3 от плънката.Поставяме още де кори по същия начин и отново разпределяме част от плънката.Това се повтаря докато свършат корите и плънката.Нарязваме на квадратчета и поръсваме отново с разтопено масло.
Печем в загрята фурна до порозовяване.Оставяме да изстине.
След като изстине заливаме с горещия сироп,покриваме с хартия и кърпа докато изстине.Съхраняваме в хладилник.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

2 коментара:

di_ani каза...

Нанита,
страхотна идея -
добавянето на ябълка ще допълва вкуса и аромата.
Изглежда невероятно
и снимката е неустоима!
Сладък и усмихнат ден, Диана

Dimitrana S. каза...

Отново чудесна идея, Нанита!

За хора (като моето съпруже, например) наплашени от сладостта на традиционната баклава, този сладкиш ще е особено подходящ!
Ябълките добавят свеж аромат и вкус, правят сладкиша сочен с плодовия си сок, а в съчетание с канела, стафиди и ванилия.. мхммм! - неустоимо :-)

Поздравявам те!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB